Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen könnyebb  a visszaút a suliba!
– Lényeges, hogy vegyük komolyan a gyerek érzéseit! – javasolta Tremmel Noémi pszichológus. Fotó: Filep István

Legyen könnyebb a visszaút a suliba!

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Május 10-én a felsősök és a középiskolások is visszaülnek az iskolapadba. A szülők rengeteget tehetnek azért, hogy a gyermekük zökkenőmentesen tudjon alkalmazkodni a régi–új helyzethez.

A hónapokig tartó online oktatást a tanulók teljesen eltérően élhették meg. Aki például korábban nem tudott beilleszkedni az osztályközösségbe, felüdülésnek tarthatta, hogy nem kell nap mint nap bejárnia. Az élményt befolyásolhatta az is, hogy ki volt a gyerekkel otthon, milyen volt a családi légkör, vagy esetleg az is, hogy hogyan zajlott az online oktatás.

– Szülőként nem kell készpénznek vennünk, hogy a gyermekünk ugyanúgy élte meg ezt az időszakot, mint mi – tudtuk meg Tremmel Noémi pszichológustól. – Fontos, hogy alkalmat teremtsünk a beszélgetésre. Egy közös kirándulás, egy családi vacsora megfelelő hangulatot nyújt ahhoz, hogy megnyíljon. Lényeges, hogy vegyük komolyan, ne bagatellizáljuk el a gyerek érzéseit, és tudatosítsuk benne, hogy az is teljesen normális, ha sokféle érzés kavarog a lelkében!

Az érzelmileg támogató szülői háttér elősegítheti, hogy csemeténk máskor is beszéljen az érzéseiről, de ezt konkrétan vissza is jelezhetjük neki: „De jó, hogy elmondtad!”, „Beszélgessünk még!” és más hasonló kifejezésekkel.

– Az átmenetet az is segítheti, ha az iskola kezdete előtt visszaállítjuk a sulihoz igazodó napirendet, hogy a diák kipihenten kezdhesse meg a hetet. Egy családi program az utolsó hétvégén feltölthet mindannyiunkat – folytatta a szakember. – Érdemes az elektronikus eszközök használatára vonatkozó szabályokat is visszaszorítani a megszokott keretek közé.

A szülőnek is jó tisztában lennie azzal, hogy a vírushelyzet miatt hoztak-e új szabályokat az iskolában. Ha igen, ezekre időben felkészítheti a gyermekét. A szorongó fiatalt javasolt arra ösztönözni, hogy pozitív dolgokra irányítsa a figyelmét.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...