Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Különleges lámpákat készít Bertha László
Bertha László és egyedi órája Fotó: Németh Péter

Különleges lámpákat készít Bertha László

| Cziráki Viktória | Soproni fiatalok

Különleges hobbija van a soproni Bertha Lászlónak: egyedileg megmunkált fali lámpákat készít. A fém világítótesteknek szinte minden alkatrésze igazi mestermunka.

Középiskolás évei óta a barkácsolás a hobbija Bertha Lászlónak. A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában végzett géplakatosként 1996-ban, ott ismerkedett meg a fém megmunkálásának sokféle lehetőségével, és onnan származik a szerelés és bütykölés iránt érzett vonzalma. Most érdekes, arab stílusú lámpákat készít, melyek minden egyes alkatrésze az ő keze munkáját dicséri.


– A géplakatos szakmámat elhagytam és csak évekkel később tértem hozzá vissza, de közben az évek alatt, mintegy hobbiból végig foglalkoztam restaurálással, felújítással – mondta el a Soproni Témának Bertha László. Az élet úgy hozta, hogy külföldön helyezkedett el, és egy munkamegbízás alkalmával került egy lámpákat gyártó nagy céghez. A lámpagyártás ekkor nemcsak munka, de szabadidős elfoglaltság is lett. – Innen jött az ötlet, hogy magam is készítsek ilyen világítótesteket, de egyből tudtam, hogy nem azzal a technológiával fogom őket összeállítani, amivel a cég dolgozott, hanem minden alkatrészt kézzel. A legutóbbi lámpám számtalan apró darabból áll, és mintegy 80 kilós.


Bertha László smaragdzöld lámpája több mint egy év alatt készült el. Mint mondja, ennél jóval rövidebb idő alatt is kész lehetett volna, de munkaidő mellett csak napi félórákat tudott dolgozni rajta. – Összességében, ha csak ezzel foglalkoznék, körülbelül egy hónap alatt tudnám legyártani. Ennek az alapanyagai sárgaréz, rozsdamentes acél, melegen hengerelt acél és Swarowski-kristályok. Ezen kívül vannak benne speciális, festett üveglapok, melyekben Edőcs Márta hozzáértése és szaktudása tükröződik. A nyers fémre itt alapozó festés került, majd smaragdzöld fedőréteg. A minta is kézzel festett, ezen van egy selyem matt lakkozás. Az oldalsó minták cizelláltak, azaz sárgaréz lapokból vannak kalapács segítségével kivésve. Jobbára ilyen arab stílusú lámpákat készítek. Ez saját ötlet volt, de rendelésre is dolgozom, olyan egyedi anyagokkal és díszítéssel, amilyet a megrendelő elképzel.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...