Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös jövőnkért versengtek
A Hunyadi iskola győztes csapata: Jókuti Kristóf, Jámbor Soma, Deák Emma, Ágoston Gergő és Horváth-Völker Zsuzsanna biológia–kémia szakos tanár. Fotó: Filep István

A Hunyadi-óvodának is gyűjtöttek újrahasznosítható játékokat

Közös jövőnkért versengtek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Hunyadi-iskola csapata nemcsak a Közös jövőnk című környezetvédelmi versenyt nyerte meg, hanem később az Id. Szántay Csaba országos kémiaversenyt is.

A Magyar Műhely Általános Művelődési Központ és a Magyar Műhely Alapítvány még 2002-ben körzeti versenyként hozta létre a környezetvédelmi megmérettetést, amely 2014-től országos szintűvé nőtte ki magát. Idén a kiírást kiterjesztették az egész Kárpát-medencére és 3 korosztályra.

– A csapatommal az első korcsoportban, vagyis az általános iskolások kategóriájában indultunk – tudtuk meg Horváth-Völker Zsuzsannától, a Hunyadi-iskola biológia–kémia szakos tanárától. – Az első, online fordulóban egy tesztet kellett megoldaniuk a diákoknak megadott témákban (például szennyvízkezelés, téli madáretetés, energiatakarékosság), illetve néhány kifejtős kérdésre kellett válaszolniuk, így hétköznapi zöld hőst is kellett keresniük.

A 4 fős csapat – Deák Emma, Ágoston Gergő, Jámbor Soma, Jókuti Kristóf – felkészülését segítette Kiss Csilla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni csoportjának tagja és Mészáros Imre, a soproni szennyvíztisztító-telep vezetője is.

– A 2. fordulóban az energiatakarékosságról kellett egy dolgozatot írni, illetve egy zöld cselekedetet végrehajtani – folytatta a tanárnő. – A Hunyadi-óvodának gyűjtöttünk feleslegessé vált, de még jó állapotú játékokat, amelyeknek ezzel megnöveltük az élettartamát, a kis ovisoknak pedig óriási örömöt szereztünk. A zöld cselekedetünkre maximális pontot is kaptunk.

A Kárpát-medencei döntő a tanév végén volt Mezőörsön. Erre az alkalomra egy „hulladékból hasznosat” tárgyat kellett készíteni. A csapat egy habszivacsot keltett új életre, amelyet szenzoros ortopédiai szőnyegként mutatott be a rangos zsűrinek. A győzelem természetesen hatalmas boldogság volt számukra, amit még tetézett a pár nappal később érkezett hír a kémiaversenyen aratott győzelemről.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...