Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Középpontban az irodalom
A Deák téri iskola diákjai a Macskakőben – az őszi programokra a fiatalok mellett a családokat és az időseket is várják. A cél az, hogy a helyiek közelebb kerüljenek a múzeumhoz. Fotó: Sopron

Szeptember végétől november közepéig tart a múzeumok őszi fesztiválja

Középpontban az irodalom

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Pöttyök a macskakövön, slam poetry workshop, közös sztorizgatás, vetítettképes előadás szépirodalmi helyszínek nyomában, művészetterápia és restaurálás is szerepel a Soproni Múzeum következő nagyrendezvényén. Idén is érdekes programokat kínál a múzeumok őszi fesztiválja.

„Az ajtó nyitva áll” – Szabó Magdára emlékezve ez a szlogenje az idei múzeumok őszi fesztiváljának. Az országos programsorozatot szeptember 25-én nyitják meg Szentendrén, ehhez csatlakozik (már hagyományo­­san) a Soproni Múzeum is.

A helyi rendezvénysorozat kö­­zéppontjában az irodalom áll, ahogy arról múlt heti lapunkban beszámoltunk, irodalmi pályázatot is hirdettek A legvic­­cesebb napom címmel általános iskolásoknak. A pályázat kiírását a G. Szabó Judit soproni írónő hagyatékából összeállított interaktív minikiállítás inspirálta. Szeptember 30-án 15 órakor közös sétára és emléktábla-avatásra invitálnak mindenkit az írónő egykori mesebeli házikójához.

– A séta a Macskakő Gyermekmúzeumtól indul, a pöttyöket követve jutunk majd el a Lövérekben álló házhoz, ahol felavatjuk az írónő emléktábláját, és közös piknikre is várjuk a résztvevőket – mondta Martos Virág, a múzeum közművelődési munkatársa.

Több workshop is szerepel az idei múzeumi palettán: október 5-én 17 órától Kőhalmy Kristóf segítségével slam poetry workshopot szervez a múzeum. Kezdő és haladó slammereket várunk a rendhagyó Storno-tárlatvezetésre és az utána való közös slammelésre a Macskakőben – tette hozzá Szabadhegyi Zita megyei múzeumi koordinátor. A Sztorizgatunk című író workshopra a Soproni Írókörrel közösen várják a tollforgatókat október 20-án 18 órától a Macskakőben.

Folytatódik Bolodár Zoltán nagysikerű RETRO-Sopron című vetítettképes előadássorozata is, ezúttal soproni szépirodalmi helyszínek nyomába ered, például Rakovszky Zsuzsa vagy Kun Árpád regényeinek a helyszíneire is elkalandozhatnak az érdeklődők. A program október 25-án 18 órakor kezdődik a Fabricius-házban.

November 9-én, csütörtökön 17 órától a Macs­­kakőben művészetterá­­pi­ás foglalkozást tart Szí­­jár­­tó Eszter, a múzeum Csatkai utcai műhelyében pe­­dig a fa- és bútorrestaurálás rej­­telmeibe lehet bepillantani. Utóbbi két programra előzetes jelentkezés szükséges. Minden további részletet megtalálnak a muzeum.sopron.hu oldalon. 

Evangélikus programok

A múzeumok őszi fesztiváljához a Soproni Evangélikus Múzeum is csatlakozott. Ők szerveznek városnéző sétát a reformáció 500. évfordulója apropóján, tartanak őszbúcsúztató programot, elemlámpával erednek a reformáció nyomába, valamint a Márton-naphoz kapcsolódó kézműves-fog­­lalkozást is szerveznek. A programok­ról bővebben a www.oszifesztival.hu oldalon olvashatnak. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...