Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közelebb az emberekhez
A Széchenyi-ösztöndíjas alkotó első filmje a Taródi vár történetét mutatja be Fotó: filmrészlet

Sipos Bence a tanulmányaira fordítja a Széchenyi-ösztöndíjat

Közelebb az emberekhez

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Első dokumentumfilmjével megnyerte a fiatal filmesek kategória fődíját a 25. Országos Diákfilmszemlén, legújabb alkotásával pedig részt vesz az országos művészeti diákköri konferencián (OMDK) Sipos Bence. Az egyetemista a közelmúltban kapta meg a Széchenyi-ösztöndíjat, amelyet szintén a filmes tanulmányaira fordít.

– Szentesen születtem, a középiskolát viszont már itt kezdtem Sopronban, a Vasvillában, azóta is itt élek édasanyámmal és húgommal – meséli Sipos Bence.

– Igaz, a középiskolában informatikai osztályba jártam, de már akkor meglehetősen érdekeltek a humán tárgyak. Először a Soproni Egyetem Benedek-karán végeztem el a médiamoderátor szakot, de már akkor tudtam, hogy szeretnék továbbtanulni. Régóta foglalkoztatott a filmezés, de a tévében töltött gyakorlat alatt éreztem át még inkább, hogy ez mennyire komplex műfaj.

Bence ezután felvételizett a Kaposvári Egyetem képi ábrázolás szakára, ahol mozgóképkultúra és média szakirányra jár – jelenleg másodéves hallgató. Első, a Váratlan vár a határon című filmjével (amely a Taródi vár történetét mutatja be) díjat nyert a diákfilmszemlén, a közelmúltban pedig elkészült második dokumentumfilmje, amely a vallástörténettel foglalkozik. – Ez utóbbi alkotás a buddhizmusról szól, jó részét a soproni közösségi központban forgattam – folytatja Bence. – Az ösvényen járva címet adtam a filmnek, ami azt is megjeleníti, hogy mi, nyugatiak hogyan tudjuk megélni a keleti tanokat, de fontos szerepet kap az alkotásban az elmúlás motívuma is. A személyes megéléseken, tapasztalásokon és történeteken keresztül szerettem volna bemutatni a buddhizmust, mert úgy gondolom, hogy az emberen keresztül tudjuk a leghitelesebb módon megismerni és megérteni akár a legbonyolultabb kérdéseket is. Lényegesnek tartottam, hogy erősen kötődjön ez a film is Sopronhoz. Úgy érzem, hogy én ebben a városban itthon vagyok, így a filmjeimen keresztül szeretnék visszaadni valamit a környezetemnek. Nagy megtiszteltetés, hogy elnyertem a Széchenyi-ösztöndíjat, az anyagi támogatásból szeretném majd folytatni a mesterszakos tanulmányaimat.

Bence új filmje az első egyetemi vetítésen sikerrel szerepelt, így bejutott az országos művészeti diákköri konferenciára. A Váratlan vár a határon című alkotását pedig hamarosan megnézhetjük Sopronban is, a Ligneum látogatóközpontban november 30-án 18 órakor vetítik. 
Sipos Bence  Fotó: Halász Gábor

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...