Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kivételes lehetőségek
Kassai Ádám Fotó: Németh Péter

A Berzsenyi 11. osztályosai Skóciába utaznak angolul tanulni

Kivételes lehetőségek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az idei tanévtől a 9. és 11. osztályos diákok kéthetes nyelvoktatásban vehetnek részt anyanyelvi környezetben. A programba a Berzsenyi líceum is bekapcsolódott.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a kormány 90 milliárd forintot fordít a kéthetes külföldi nyelvi tanfolyamokra, amelyeken a 9. és a 11. évfolyamra járó nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulók vehetnek részt. A program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Tempus Közalapítvány végzi. Mintegy 140 ezer diák jogosult két hetet eltölteni a célországok egyikében, vagyis Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán, Németországban vagy Kínában. A programra egyéni vagy – a középiskolák által szervezett – csoportos formában lehet jelentkezni.

– Harmadik éve tanulok angolul, a nyelvi előkészítő osztályban találkoztam először ezzel a nyelvvel – mesélte Kassai Ádám, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 11. osztályos tanulója. – Iskolatársaimmal örömmel értesültünk arról, hogy bekapcsolódhatunk a külföldi nyelvtanulási programba. Azokkal az évfolyamtársaimmal, akik – hozzám hasonlóan – angol nyelvterületre pályáztak, nyáron a skóciai Corkban fogunk eltölteni két hetet, és egy ottani nyelviskolában heti 20 órában tanuljuk majd az angol nyelvet. Minden költségünket a magyar állam finanszírozza, vagyis a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás és a helyi utazás költségeit, a szállást és az ellátást.

Ádám azért is tartja kivételesnek ezt a lehetőséget, mert alkalma adódik anyanyelvi környezetben csiszolnia a nyelvtudását. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat. A szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő szinten, lehetőleg sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanuljon. A diákok a nyelvórákon kívül a szabadidős programok keretében is lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra, illetve az adott ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. A program résztvevőit családoknál vagy kollégiumokban szállásolják el, ami újabb lehetőséget teremt a gyakorlásra. 

Kapcsolódó cikkek