Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kitüntetett zongorista
Horváth Ábel I. lett a grazi Bartók-zongoraversenyen

Kitüntetett zongorista

| Cziráki Viktória | Soproni fiatalok

Első díjat hozott el a grazi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyről a soproni Horváth Ábel.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt Grazban, melyen a soproni gyökerekkel rendelkező, de Budapesten élő ifjú zongorista, Horváth Ábel Kodály, Schubert, Liszt és Bartók műveivel aratott sikert és érte el az egyik első helyezést. A helyezéssel későbbi szimfonikus koncertekre kapott felkérést.


– A Bartók Béla Nemzetközi zongoraversenyt hat korcsoportban rendezik meg, én az V. korcsoportban lettem tizenhármunk közül az első – mondta Horváth Ábel.
A zongoraversenyt Stájerország fővárosában, a Johann-Josef-Fux konzervatóriumban tartották meg. Az indulóknak kötelező előadni műveket Bartók Béla, a bécsi klasszikusok és szabadon választott zeneszerzők alkotásai közül. – Elég későn döntöttem, a beküldési határidő utolsó napján adtam le a jelentkezést – tett hozzá Ábel. – A darabok kiválasztásával magyar származású szerzők és Schubert műveivel igyekeztem koncertszerűen játszani, a zsűri jól fogadta ezt a hozzáállást.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...