Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kitüntetett zongorista
Horváth Ábel I. lett a grazi Bartók-zongoraversenyen

Kitüntetett zongorista

| Cziráki Viktória | Soproni fiatalok

Első díjat hozott el a grazi Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyről a soproni Horváth Ábel.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt Grazban, melyen a soproni gyökerekkel rendelkező, de Budapesten élő ifjú zongorista, Horváth Ábel Kodály, Schubert, Liszt és Bartók műveivel aratott sikert és érte el az egyik első helyezést. A helyezéssel későbbi szimfonikus koncertekre kapott felkérést.


– A Bartók Béla Nemzetközi zongoraversenyt hat korcsoportban rendezik meg, én az V. korcsoportban lettem tizenhármunk közül az első – mondta Horváth Ábel.
A zongoraversenyt Stájerország fővárosában, a Johann-Josef-Fux konzervatóriumban tartották meg. Az indulóknak kötelező előadni műveket Bartók Béla, a bécsi klasszikusok és szabadon választott zeneszerzők alkotásai közül. – Elég későn döntöttem, a beküldési határidő utolsó napján adtam le a jelentkezést – tett hozzá Ábel. – A darabok kiválasztásával magyar származású szerzők és Schubert műveivel igyekeztem koncertszerűen játszani, a zsűri jól fogadta ezt a hozzáállást.

Kapcsolódó cikkek

Egyetem: kiköltöztek a kollégisták

2020. 11. 18. | Munkatársunktól

Az elmúlt napokban 50 hallgatónak kellett elhagynia a Soproni Egyetem kollégiumát. Az intézménynek 80 külföldi diákja van, ők maradhatnak, csakúgy, mint az a három fiatal, akik karanténban vannak. Azok a diákok, akik különböző okokból nem tudták elhagyni a kollégiumot, méltányossági kérelmet nyújthattak be.

 
Bálintnak hobbija a hivatása

Bálintnak hobbija a hivatása

2020. 11. 18. | Madarász Réka

Teljes erőbedobással készül a szakmák világbajnokságára Brasch Bálint. A Handler-iskola végzős diákja szívvel-lélekkel fest, mázol és tapétázik – minden reggel örömmel kel fel, mert a hivatásának élhet.