Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kísérletek testközelből
A Széchenyi-gimnáziumban látványos kémiai és fizikai kísérleteket mutattak be „Füstvarázs” címmel. Fotó: Filep István

A kutatók éjszakáján országosan több mint 2500 programot tartottak

Kísérletek testközelből

| Etzl Edgár | Soproni fiatalok

Füstös, szikrázó kísérletek, érdekes előadások – idén is népszerű volt városunkban a kutatók éjszakája, amelyre a Széchenyi-gimnázium, a Soproni Egyetem és a Soproni TIT készült programokkal.

Moccanni sem lehetett a sok érdeklődőtől péntek este a Széchenyi-gimnázium kémiatermében: ottjártunkkor az iskola tizenegyedikes kémiafakultációs diákjai Kiss-Huszta Pálma vezetésével mutattak be látványos kémiai és fizikai kísérleteket a „Füstvarázs” című előadáson. A fiatal közönség őszinte ámulattal és tapssal jutalmazta a diákokat, akik különböző vegyületekből varázsoltak hirtelen fellobbanó, zöldesfehér vagy lilás füstöt, karamellillatú ködöt.


Idén ünneplik a századik évfordulóját annak, hogy az intézmény felvette gróf Széchenyi István nevét, ennek megfelelően számos program kötődött a legnagyobb magyarhoz és korához: a fiatalok a pincében nyomozós játékkal járhattak utána Széchenyi selyemhernyóinak, Lánchíddal kapcsolatos, élőszereplős társasjátékban vehettek részt. Az érdeklődők megfigyelhették a 3D nyomtatás folyamatát, valamint legórobotot is programozhattak.


– Gimnáziumunk jóval több, mint egy átlagos középiskola – mondta Simon György földrajztanár, a program főszervezője. – Egyfajta kulturális–szellemi központja vagyunk Sopronnak, ezért időről időre olyan rendhagyó eseményeknek adunk otthont, amelyek nemcsak a diákoknak, de a felnőttek generációjának is érdekesek és izgalmasak.


Számos programmal készültek a Soproni Egyetemen is. A közgazdaságtudományi kar aulájában szabadulószoba, foglalkozások és a rendőrség bűn- és balesetmegelőzési foglalkozása várta a látogatókat. A faipari mérnöki és kreatívipari karon mikroszkóppal és elektronmikroszkóppal fedezhették fel a szemmel láthatatlan világot az érdeklődők, valamint megfigyelhették, hogyan kell sakkfigurát esztergálni egy hasábfából. Az erdőmérnöki karon a kémiai és fizikai bemutatók mellett testközelből vizsgálhattak botsáskákat és más rovarokat a látogatók. A pedagógiai kar történelmi, pedagógiai témában tartott előadásokat. A botanikus kertben éjszakai túrát szerveztek, az egyetemi könyvtárban ingyenes féléves beiratkozásra volt lehetőség.


A Soproni TIT-ben a filmturizmusról tartottak előadást, és akinek megjött a kedve, azt el is kalauzolták a soproni forgatási helyszínekre.

A kutatók éjszakáján országszerte több mint 50 település 170-nél is több intézménye 260 helyszínen 2500-nál több programmal várta az érdeklődőket.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...