Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kísérletek az éjszakában
A bátrabbak akár a tüzet is kézbe vehették Fotó: Németh Péter

Közel száz program várta az érdeklődőket a soproni rendezvényeken

Kísérletek az éjszakában

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Idén is változatos programokkal várták a tudomány érdekes, izgalmas világa iránt érdeklődőket a kutatók éjszakája soproni programjain.

A nagyközönség számára is megnyíltak a Soproni Egyetem épületei, laboratóriumai, a Ligneum látogatóközpontja, a GYIK Rendezvényház, valamint idén első alkalommal a Szé­­chenyi-gim­­názium. A ku­­ta­­tók éjszakája prog­­ramjait a Lig­­neumban dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes nyitotta meg.

A fiatalok és felnőttek közel száz különböző programból vá­­laszthattak. Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a ku­­tatói munka szépségével és izgalmával. Megtudhatták, hol és hogyan dolgozik egy ku­­tató, milyen kihívások érik, és ho­­gyan küzdi le a nehézségeket. Az egyetemen látványos és dermesztő kísérleteket is bemutattak; a ké­­mia érdekes világában szó szerint tenyérbe foghatták a tü­­zet, de lehetett 3D-ben nyomtatni is. Izgalmas volt, amikor lézerrel vágtak szét különböző tárgyakat. Az informatika iránt érdeklődők pedig számítógépes programokat is írhattak. Mindezek mellett játékos nyelvi feladatok, képjáték és helytörténeti kvíz is várta a résztvevőket.

A Széchenyi-gimnáziumban közel harminc programmal várták az érdeklődőket. Az egyes feladatok bemutatásánál a tanárok mellett a tehetséges fiatalok is nagy szerepet kaptak.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...