Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kezdődik az új tanév
A szakemberek azt ajánlják, hogy ne halasszuk a tanszerek megvásárlását az utolsó pillanatra Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Idén is kapnak iskolakezdő csomagot az első, második osztályosok

Kezdődik az új tanév

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Hamarosan kezdődik a 2019/20-as tanév. A szülők helyzetét megkönnyíti, hogy az 1–9. évfolyamosok ingyen kapják a tankönyveket. A tanszerek beszerzését viszont nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani...

Az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen kapja a tankönyveket használatra. A tizedikes, tizenegyedikes, tizenkettedikes diákok közül a 2019/2020-as tanévben azoknak nem kell fizetniük a tankönyvekért, akik szociálisan rászorultak vagy nagycsaládosok.

Emellett az önkormányzatok, illetve a munkáltatók is segíthetik a családokat iskolakezdési támogatással, akár cafetéria formában. Ennek az összege gyerekenként maximum a minimálbér 30 százaléka lehet.

A soproni önkormányzat már évek óta iskolakezdő csomaggal támogatja a kisgyerekes családokat. Az előzetes felmérés alapján idén 1231 első és második osztályos tanuló kap csomagot, amelyben a füzeteken kívül írószerek, színes papírok, írólap és a legkisebbeknek nélkülözhetetlen iskolakezdési felszerelések vannak. Városunkban az alap- és középfokú oktatásban résztvevő diákok ingyenes bérletet kapnak a helyi járatos buszokra.

Az iskolakezdés ennek ellenére idén sem olcsó mulatság. – Az alsósok a tanítónő által összeállított listát hoznak, amely teljesen eltérő igényeket tartalmazhat – tudtuk meg Szalainé Anitától, az egyik soproni papír-írószer üzlet vezetőjétől. – Az alapcsomagot egyébként a legtöbben kiegészítik. Az igények eltérőek, valakinek a csomagját összerakjuk 10 ezer forintból, másoknak 20 ezernél sem áll meg.

Az üzletvezető azt ajánlja, ha bő árukészletből szeretnénk választani, ne halogassuk a vásárlást az utolsó napokra, hiszen az évkezdéshez szükséges tanszereket már tavasszal kiteszik a polcokra. Idén egyébként a kicsik körében a lamborghinis és a flamingós iskolatáskák, a nagyobbacskák körében pedig a graffitys és a színes darabok a legnépszerűbbek, az oldaltáskák már kimentek a divatból.

Népszerű volt a nyári napközi

Több mint 23 millió forinttal támogatta az önkormányzat a nyári napközit Sopronban. Csaknem 200 gyereknek tartottak idén nyáron foglalkozásokat, ők nemcsak az iskola falai között töltötték az idejüket, hanem színes programokon (például kirándulás, múzeumlátogatás, strandolás) is részt vettek. A szülőknek az étkezés költségét kellett fizetni, minden mást az önkormányzat finanszírozott a Soproni Tankerületi Központon keresztül.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.