Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Keresi a kihívásokat

Tehetségek tíz éve és most: Bemutatkozik Bóta Luca

Keresi a kihívásokat

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sorozatunkban olyan fiatalok életét követjük nyomon, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Bóta Luca annak idején első helyezést ért el az Add elő magad! tehetségek fesztiválján fotó kategóriában, mellyel együtt járt egy kiállítási lehetőség is a Liszt-központban.

A fotós azóta már háromgyermekes édesanya: Máté után ugyanis megszülettek az ikrei, Hédi és Kristóf. A neve szájról szájra járt, kezdetben csak annyi fotózást vállalt, amennyi a kisgyerekek mellett belefért az idejébe, majd amikor az ikrek nagycsoportosok lettek, elkezdte komolyabban is építeni a vállalkozását.

– Nagy előrelépést jelentett, amikor megtaláltam a megfelelő helyiséget, ahol kialakítottam egy műtermet. Így már mindenféle stressz nélkül tudom folytatni a hivatásomat, ami egyben a hobbim is – mesélte Bóta Luca. – Szívesen hozom ki fiatal lányokból a különböző arcaikat, de modellfotók mellett sok családi fotót, üzleti portrét is készítek. Gyakran kérnek fel önéletrajzi és honlapképek fotózására is, de tabló- és osztályképeket is készítettem már. Rendkívül érdekes feladatnak tartom a zenekari fotókat is, hiszen nekem kell megtalálnom az adott stílushoz illő fényeket, beállításokat. Korábban utazásaim során rengeteg utcai képet, portrét is készítettem. Izgalmas lenne újra többet foglalkozni sportfotózással. Nem szeretnék beszorulni egy kategóriába sem, kedvelem azokat a szakmai kihívásokat, amelyek az új lehetőségekből adódnak, ezek motiválnak igazán.

Bóta Luca 10 éve kiállítási lehetőséget nyert az Add elő magad! fesztiválon

Luca folyamatosan fejleszti magát autodidakta módon, de tagsága kezdetén sokat tanult a Soproni Fotóklubban is. A klub jóvoltából a színházi főpróbákról is készíthet képeket, a balettelőadások a kedvencei.

– Bár nagyon szeretem az egyszerű, letisztult képeket, törekszem arra, hogy a fotóim ne legyenek egysíkúak – folytatta Luca. – A műtermi fotózásokat is igyekszem úgy felépíteni, hogy – amennyiben lehetőség van rá – mindegyikbe belecsempésszek valami újat. Szívesen játszom a fényekkel, a különböző hangulatok megteremtésével. A táncos előadások, illetve az általam nagyon kedvelt könnyűzenei koncertek, csakúgy, mint más színpadi produkciók fényképezése, egy teljesen másfajta felkészültséget igényel, mint a műtermi fotózás. Így ezek is izgalmas, kihívásokkal teli feladatok, melyek új lendületet visznek a szakmai életembe.

Luca igazán szerencsésnek érzi magát, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret, ugyanakkor sok időt tölthet a családjával is. Munkái pedig egyre nagyobb körben válnak ismertté, elismertté.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...