Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képzés a kor igényei szerint
A Széchenyi-gimnáziumban digitális pedagógiai munkaközösséget is létrehoztak, amelybe 19 pedagógus lépett be önkéntesen – ők folyamatosan tanulják az új módszereket

Azokat a képességeket fejlesztik, amelyek a jövőben a legfontosabbak

Képzés a kor igényei szerint

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az állami fenntartású iskolák között egyedülálló képzési forma bevezetésére készül a Soproni Széchenyi István Gimnázium: angol/ német nyelvi és informatikai innovatív osztályt indít a következő tanévtől. Az előkészítő munkálatok egy éve folyamatosan zajlanak.

Farkas Gábor igazgatóvá választása óta tervezik a Széchenyi-gimnáziumban az oktatási módszerek modernizálását. A cél érdekében – az országban a legelsők között – digitális pedagógiai munkaközösséget hoztak létre, amelybe a tanári kar csaknem fele, 19 pedagógus lépett be önkéntes alapon.

– Először belső továbbképzéseken „tanítottuk magunkat” új módszerek, applikációk, oktatási szoftverek használatára, aztán elhatároztuk, hogy indítunk egy olyan osztályt, ahol az új módszereket digitális platformok támogatják – tudtuk meg Barta Róberttől, a munkaközösség vezetőjétől. – Felvettük a kapcsolatot azokkal az iskolákkal, ahol már folytatnak digitális oktatást. Ilyenből mindössze három középiskola van az országban: két közülük magán, egy pedig egyházi fenntartású.

Az új nevelési–oktatási programot a kezdetektől fogva támogatta a Soproni Tankerületi Központ igazgatója és a Klebelsberg Központ elnöke. A lelkes tanárok felkészítésébe bekapcsolódott egy nemzetközi informatikai cég is, sőt az intézmény elnyerte az innovatív iskola címet.

– Az új tanítási módszerek bevezetése azért is döntő fontosságú, mert nemcsak az információhoz jutás lehetőségei és a tanulók igényei, hanem a munkaerő-piaci elvárások is radikálisan megváltoztak az utóbbi években – tette hozzá Barta Róbert. – Ebben az osztályban a tantárgyi tudás mellett azokat a képességeket fejlesztjük elsősorban, amelyek a jövő munkavállalóinak a legszükségesebbek: együttműködés, csapatmunka, kommunikáció, önkifejezés, digitális ismeretek, az önálló tanulás képessége, nyitottság és motiváltság az új feladatokra.

Az iskola ingyenesen biztosítja majd a diákoknak a tanuláshoz szükséges, több százezer forint értékű laptopot a beiratkozáskor, ezért nem a család anyagi helyzete, hanem a tehetség és a motiváltság választja ki a leendő tanulókat.

Kapcsolódó cikkek

A művészetek vonzásában

A művészetek vonzásában

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Tóth Annaliza volt az, akinek a rajzával karácsonykor az önkormányzat köszöntötte a soproniakat. A Petőfi-iskola 7. mb osztályosa rendkívül sokoldalú,...

Luca más, mint a többiek

Luca más, mint a többiek

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Az éneklés Vágány ­Luca Sára életének része gyermekkora óta, ugyanis megnyugtatja és kikapcsolja. Az orsolyás lány több színházi darabban is szerepelt...