Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képeken a népmesék
A képeken 12 népmese elevenedett meg

Képeken a népmesék

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Mesekép-kiállítás nyílt a Szent Orsolya Gimnázium dísztermében, az alkotásokat az alsós osztályokban tanuló kisdiákok szülei készítették.

A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium alsós munkaközössége alkotásra hívta a szülőket: az osztály által választott mese illusztrációját tetszőleges technikával, megadott méretben készítették el a szorgos kezű anyukák–apukák. Az eredmény lenyűgöző, önmagáért beszél.
– Minden képzeletet felülmúló volt a szülői aktivitás, tisztelettel adózunk a rengeteg belefektetett idő és munka előtt, amellyel a meseképek elkészültek – mondta el Nagyné Hoóz Rita igazgatóhelyettes.

– Minden alsós – tehát 12 – osztály részt vett a pályázaton, melyen különböző technikákkal – festéssel, varrással, ragasztással, „3D”-s formákkal – készültek az alkotások. A felkérés célja az volt, hogy az intézmény felújítása után az alsós osztályok közösségi tereit egységes, nívós, a népköltészetből merítő képekkel díszíthessünk fel.


A képeken 12 népmese elevenedett meg: A csillagszemű juhász, A kisgömböc, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Király Kis Miklós, A virágfejű ember, A kulcs, Az égig érő paszuly, A kiskondás, A háromágú tölgyfa tündére, A hétfejű sárkány, Gyöngyvirág Palkó, A kismalac és a farkasok. Az alkotásokat három „szigetre” osztva helyezték el, hogy a látogatók leülve is megcsodálhassák, közben pedig lehetőség van arra is, hogy közben a mesét is meghallgassák. A kiállítás hétfőn nyílt meg az iskola dísztermében, és február 16-ig, minden tanítási napon 10–17 óráig várja a látogatókat.

A kiállításmegnyitón Szőcs Erika, a Soproni Petőfi Színház művésze, orsolyás diák édesanyja olvasott fel a mesékből, az ő hangján elevenednek meg a képeken megjelenített népmesék is.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...