Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kémiából jeleskednek
Berger Hanna (b) és Berger Rebeka a Széchenyi-gimnáziumban tanul, egyik kedvenc tantárgyuk a kémia. Fotó: Németh Péter

A Berger lányokat Kiss-Huszta Pálma tanárnő készítette fel a versenyekre

Kémiából jeleskednek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Berger testvérpár két különböző versenyen ért el a közelmúltban rangos helyezést. A Soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai, Rebeka és Hanna imádják a kémiát.

A 10.A osztályos Hanna az I. Kárpát-medencei Kindler-Láng fenntarthatósági versenyen országos harmadik helyezést ért el.

– A megmérettetés háromfordulós volt: az első körben fogalmazást kellett írnunk a családunk hulladékairól, a második forduló egy online teszt kitöltéséből állt, a háromnapos tatai döntő pedig sok élményt tartogatott számunkra – mesélte Hanna. – Kollégiumban laktunk, rengeteg programon vehettünk részt, többek között megnéztük a Fényes tanösvényt, közben pedig sok embert megismertünk.

Hannát régóta foglalkoztatja a fenntarthatóság témaköre, mindennapi életének szerves része a környezettudatosság. Nővére, a 11.A osztályos Rebeka évfolyamtársaival országos második helyezést ért el a Bay Zoltán kutatóképző versenyen.

– Hatfős csapatunkkal remekül együtt tudtunk működni – részletezte Rebeka. – Az első fordulóra kísérleteket kellett beküldenünk videón, a másodikban pedig egy online teszt kérdéseit megválaszolnunk.

Mindkét versenyre Kiss-Huszta Pálma tanárnő készítette fel a diákokat. A két kémikus hölgy Fertőszentmiklóson lakik a családjával. Van még egy 13 éves kishúguk, Petra, aki szintén reál beállítottságú, azonban a kémiáért kevésbé rajong, inkább a matek vonzza. Rebeka régóta orvosnak készül, ugyanis a Grace klinika című amerikai orvosi sorozat hatására elkezdett érdeklődni a műtétek iránt. Hannának nincs még ennyire konkrét jövőképe, azt viszont tudja, hogy a biológia és a kémia az irány.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb díszítőfestő

A legjobb díszítőfestő

2023. 03. 15. | Madarász Réka

Németh Gergő bravúros győzelmet aratott a WorldSkills Hungary versenyen díszítőfestő szakmában, így 2024-ben a lyoni világbajnokságon képviseli hazánk...

Nyelvtanárnak készül

Nyelvtanárnak készül

2023. 03. 22. | Madarász Réka

Sorozatunkban olyan fiatalok életét követjük nyomon, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Locsmándi Szilvia még széchenyis diákként az...