Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kardiológusként segít
Szilveszter Bálint 10 éve és napjainkban – a betegellátás mellett továbbra is folytatja a tudományos munkát.

Tehetségek tíz éve és most: Bemutatkozik Szilveszter Bálint

Kardiológusként segít

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sorozatunkban olyan fiatalok életét követjük nyomon, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Szilveszter Bálint a Semmelweis Egyetem hallgatójaként két alkalommal is elnyerte a Széchenyi István tanulmányi ösztöndíjat.

Szilveszter Bálint már a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum tanulójaként eldöntötte, hogy – a családi hagyományokat követve – az orvosi hivatást választja. (Hazajön gyógyítani, Soproni Téma, 2012. november 21.) Oktatott az egyetem anatómiai intézetében, tudományos diákköri kutatásokon vett részt, tanulmányi versenyeken ért el kimagasló eredményeket, így elnyerte a köztársasági ösztöndíjat is.

– Mindenekelőtt szeretném megköszönni Sopron város támogatását egyetemi tanulmányaim során – mondta Bálint. – Az ösztöndíj hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi konferenciákon ismertethessem a tudományos eredményeinket, valamint kiváló motivációt jelentett a tudományos diákköri kutatások folytatásához is. Habár jelenleg Budapesten élek és dolgozom, mindig szívesen térek vissza a városba a barátok és a családtagjaim közé.

A fiatalember 2014-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd PhD tanulmányokat folytatott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Fő tudományos érdeklődési területe a kardiovaszkuláris CT képalkotás, mely jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

– Lehetőségem adódott a Harvard Medical School bostoni oktatókórházában is egy évet eltölteni, ahol további szakmai, tudományos és statisztikai képzést kaptam, továbbá a nyelvismeretemet is fejleszthettem – folytatta. – A pandémiát megelőzően európai kardiológiai és radiológiai konferenciákon képviseltük a klinikát, amely megalapozta a további nemzetközi együttműködést a képalkotó kutatócsoportok között. A PhD fokozat megszerzését követően a Városmajorban folytattam rezidensképzésemet, és kardiológiából tettem szakvizsgát.

Bálint – immár saját PhD hallgatóival – továbbra is folytatja a betegellátás mellett a tudományos munkát is, melynek során – számos interdiszciplináris vizsgálat mellett – elsősorban a koszorúér-betegség CT diagnosztikájára fókuszál. Közben családot is alapított: lánya, Hanna már elmúlt kétéves.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...