Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsony külföldön
Chawintorn Yam-O-Pas Thaiföldről, Burcu Őzguden Isztambulból érkezett Sopronba Fotó: Németh Péter

Karácsony külföldön

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az AFS Magyarország segítségével az idei tanévben hét cserediák tölt egy-egy tanévet városunkban. Arról kérdeztük őket, náluk milyenek az ünnepi szokások, és mi fogta meg őket a magyar hagyományokban.

A Belgiumból, Chiléből, Olaszországból, Thaiföldről és Törökországból érkezett fiatalokat a rengeteg közös program már néhány hónap alatt is remekül összekovácsolta, az új évet is együtt köszöntötték.  

Burcu Őzguden Isztambulból érkezett hozzánk. Országunknak korábban csak a nevét hallotta, és rendkívül izgalmasnak találja, hogy egy teljesen idegen kultúrával ismerkedhet meg. A lány már egészen jól beszél magyarul. – Sok ember gondolja úgy, hogy a törökök – mivel iszlám vallásúak – nem szeretik a karácsonyt, de ez tévedés – mesélte Burcu, aki egy kevésbé vallásos család sarja. – Néhányunknál szokás, hogy szilveszterkor műfenyőt állítunk, és megajándékozzuk egymást és a barátainkat.

A fiatal török lány nagyon jól érezte magát magyar fogadócsaládja karácsonyi vacsoráján, annak ellenére, hogy a beszélgetésből még nem értett meg mindent.

Chawintorn Yam-O-Pas Thai­földről jött ugyancsak tíz hónapra hazánkba, mivel tetszett neki a magyar építészet, és szeretett volna egy olyan nyelvvel megismerkedni, ami teljesen más, mint a sajátja.

– A nővérem majdnem egy évet az Amerikai Egyesült Államokban töltött, és onnan a karácsonyi szokásokat is magával hozta – mondta a fiú. – Azóta december 24-én műfenyőt díszítünk, ajándékokat adunk egymásnak, és családi vacsorát rendezünk. Ez egyébként Thaiföldön nem jellemző, az üzletek viszont tele vannak karácsonyi dekorációval. A hóval borított óriási műfenyők kicsit furcsán mutatnak a buddhista országban, ahol 25 és 35 fok közötti hőség van ilyenkor.

A két külföldi diák a Roth-szakgimnáziumban tanul. Hetente egyszer bejárnak a Handler szakképző iskola angol nyelvóráira, hogy az ott tanulókkal közösen fejlesszék kommunikációs képességeiket. Az ifjak nagyon dicsérték az AFS-t, melynek segítségével egy teljesen új szerepkörben próbálhatják ki magukat. Mindenkinek csak ajánlani tudják, hogy kóstoljon bele a cserediák-életformába.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...