Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kalandtúra könyveknek

Kalandtúra könyveknek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Elvitték Petőfi szobrához a verseskötetét, a Bridget Jones könyvet egészségügyi ellátásban is részesítették – hatalmas lelkesedéssel vettek részt az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja (ISLM) alkalmából szervezett vetélkedőn az Eötvös-iskola diákjai.

Az ISLM apropóján az iskolai könyvtárak világszerte választanak egy napot, egy hetet vagy egy egész hónapot, amikor az iskolai könyvtárak fontosságára hívják fel a figyelmet. A 2018-as év témája: „Szeretem az iskolai könyvtáramat”. Ehhez a felhíváshoz csatlakozva idén az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium könyvtára könyv örökbefogadást szervezett.  

– Az osztályok az általuk kiválasztott könyvekről két hétig úgy gondoskodtak, akár egy családtagról – meséli Czinder Anita könyvtáros. – Annyira fantáziadús megoldások születtek, hogy magam is meglepődtem. Az egyik osztály például a Petőfi-szoborhoz vitte a költő kötetét, egy másik varázsigéket tanult és filmet nézett Harry Potterrel, Bridget Jones-t pedig a 10. B-sok valódi egészségügyi ellátásban részesítették.

A feladat végrehajtásához természetesen ismerni kellett a művet, és ahhoz kapcsolódó anyagokat beküldeni. A könyvvel együtt töltött idő legemlékezetesebb pillanatait a diákok meg is örökítették. A kezdeményezés egyik célja – a bulihangulat mellett – az volt, hogy digitális technológia használatával hagyományos értékeket közvetítsen. A verseny ötletével a diákok álltak elő. Az első díjat a 10. C osztály vehette át, második helyezett a 11. B osztály lett, a 10. A osztály pedig harmadik helyezést ért el.

– A megvalósítás lehetetlen lett volna az osztályfőnökök, az összetartó tanári gárda és az igazgató úr támogatása nélkül – fejezi be Anita. – A könyv örökbefogadásból szeretnék hagyományt teremteni, remélem, jövőre a tantestület is részt veszt benne.

A könyvtáros azt is elárulta, a következő évben a nemzetközi hónap alkalmából könyvtári nyomozást tervez.

Kapcsolódó cikkek

Szakmája legjobbja

Szakmája legjobbja

2022. 06. 22. | Madarász Réka

Első helyezést ért el a Szakma Sztár versenyen eladó kategóriában Mikó Noémi. A vendéglátó iskola 11. osztályos tanulója ezzel a győzelemmel tetézte k...