Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Julcsi nagylelkű adománya
Ambrus Júlia gyémántkirakóval készült képein hetekig dolgozik. Fotó: Filep István

A gyémántkirakóval készült képek akár 30 ezer darabból is állhatnak

Julcsi nagylelkű adománya

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Hosszú hetek aprólékos munkájával készült alkotásait licitre bocsátotta Ambrus Júlia. A halmozottan sérült lány a befolyt összeget két napközis társa életkörülményeinek javítására ajánlotta fel.

Ambrus Júlia halmozottan sérült: látásában akadályozott és siketnéma. Amióta 27 évvel ezelőtt a világra jött, folyamatosan csak árasztja magából a szeretetet: mindenkit megölel, mintha tudná, hogy az ölelés gyógyító erővel bír, és mindig mosolyog. Korábban a Kozmutza Flóra EGYMI-ben tanult, akkor gyönyörű szőtteseket készített, most pedig a Soproni Szociális Intézmény „Virágfüzér” Sérültek Napközi Otthonába jár. Nem egyszerű az élete, hiszen a társai sokszor nem értik meg vagy félreértik, a gondozói viszont, akikhez nagyon kötődik, mindent megtesznek azért, hogy megszépítsék a mindennapjait. Akárcsak a szülei, akik mindeddig óriási erőről, kitartásról, elfogadásról tettek tanúbizonyságot. Julcsi a napköziben subázik: egy méretes szőnyeget már el is készített úgy, hogy horgolótűvel egyenként csomózza a fonalat. Mivel nem lát jól, nagyon közel kell hajolnia a munkájához, ezért az évek alatt a gerince már deformálódott. Gyémántkirakóval készült képein ugyancsak hetekig dolgozik.


– Julika körülbelül egy éve talált rá a gyémántkirakóra, amihez az alapanyagokat meg lehet vásárolni: a megszámozott ragasztófelületet és az apró köveket, amiket arra egyenként kell ráhelyezni – mesélte Ambrusné Gálos Éva, a lány anyukája. – A nagyobbak 10–30 ezer gyémántból is állnak, így három–négy hétig dolgozik egy-egy képen. Mivel már rengeteg munkája összegyűlt, felmerült az ötlet, hogy jó lenne elárverezni a képeit.

Az édesanya ötletét Kissné Mayer Mária, a „Virágfüzér” Sérültek Napközi Otthonának vezetője vitte tovább, a Rotary Club Pannonia Sopron és a Hova Tovább Alapítvány múlt szombati közös jótékonysági libavacsoráján pedig megvalósult az álom: Julcsi képeire lehetett licitálni. Végül 270 ezer forint gyűlt össze, ráadásul Julcsi még egy megrendelést is kapott. A befolyt összeget a lány két napközis társának ajánlják fel, akiknek az életét az adomány talán egy kicsit megkönnyíti.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...