Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Jubileumi rendezvény az anyatejes táplálásért
Fotó: Griechisch Tamás

Jubileumi rendezvény az anyatejes táplálásért

| sopronmedia.hu | Soproni fiatalok

10. alkalommal ünnepelte meg a családokkal közösen az anyatejes táplálás világnapját a Soproni Védőnői Szolgálat. A Liszt Központ NépmesePontjában tartott szombati rendezvényen hasznos előadások és foglalkozások várták a kismamákat, és az édesapákról sem feledkeztek meg.

Az édesanyákat hasznos információkkal látta el Dr. Berkesné Dr. Ács Gabriella járási tisztifőorvos és Dr. Neslanovic Eszter csecsemő-gyermekgyógyász is tartott előadást az anyatej jelentőségéről. Elhangzott az is, hogy idén az anyatejes táplálást támogató környezet megteremtése és az édesapák szerepe került a világnappal kapcsolatos rendezvények középpontjába. A szakemberek szerint Sopronban az anyukák az országos átlaghoz képest magasabb arányban szoptatják a babákat.

- A gyermek a jövő, ezért fontos, hogy minél több új élet szülessen - szólt a résztvevőkhöz dr. Fakas Ciprián városi tanácsnok. - A kormány családvédelmi akcióterve azt célozza, hogy a magyar társadalom a demográfiai problémáit önerőből tudja megoldani, úgy hogy a gyermekvállalással járó anyagi áldozatvállalást csökkenti. dr. Farkas Ciprián beszélt a népszerű babaváró támogatásról, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról, a munkába visszatérő szülők bölcsődei támogatásáról és arról, hogy tovább csökkenhet a családok jelzáloghitele majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a védőnők bérrendezése is megvalósul.

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet az anyatejes táplálás világnapjává, első hetét pedig a Szoptatás Hetévé. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából. Az anyatej folyamatosan alakul a gyermek igényeihez összetételében, mennyiségében egyaránt: speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, immunrendszer erősítő, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag. Ugyanakkor a szoptatás egy olyan élményt ad mind az édesanyának, mind gyermekének, ami egy életre szól.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Tehetségpont

2021. 01. 20. | Munkatársunktól

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pozitívan bírálta el a pályázatát, így a Soproni Széchenyi István Gimnázium megkapta a Regisztrált Tehetségpont címet. Az elismerés lehetőséget nyújt arra, hogy a tehetséggondozó munkát még magasabb szinten lássák el.

 

„Beleszerettem Magyarországba”

2021. 01. 20. | Pluzsik Tamás

Az új soproni japántanár – Towaki Mimu tavaly októberben költözött városunkba, azóta online oktatja diákjait. Sopron és a japán Kazuno között 2002 májusában jött létre testvérvárosi kapcsolat, de már ezt megelőzően is volt együttműködés, például 1997-től rendszeresen érkeznek a nyelvtanárok városunkba.