Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jó tanuló, jó sportoló
Farkas Bendegúz hetente akár nyolcszor is edz, álma az olimpiai részvétel. Fotó: Németh Péter

Jó tanuló, jó sportoló

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Második lett a 13 éves Farkas Bendegúz a világbajnokságnak megfelelő BMX Racing Kids Grand Challenge-en a közelmúltban. A fiú nemcsak a sportban jeleskedik: nyár elején vehette át a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2020” elismerést.

Bendegúznak a Veronában megrendezett versenyen elért eredményét az elmúlt 15 évben az utánpótlás korosztályokban még senkinek sem sikerült felülmúlnia. A siker értékét tovább növeli, hogy a fiúnak – a nyugat-európai versenyzőkkel ellentétben – nincs lehetősége olimpiai szintű pályán edzeni.

– A hivatalos világbajnokság ugyanebben az időpontban Hollandiában lett volna, de a gyermek kategóriákat a pandémia miatt lemondták. Helyette rendezte meg egy másik szervező ezt a megmérettetést – mesélte Bendegúz. – Azt hittem, nehezebb lesz a küzdelem, de amikor az edzésen láttam, hogy a világban hatodik helyen álló versenyzőnél jobban tudok rajtolni, annyira megkönnyebbültem, hogy azt gondoltam, simán megnyerem.

Bende célja az, hogy az Eb-n legalább a döntőig eljusson, de még jobban örülne egy dobogós helyezésnek, ami után már nem lenne megállás. Álma természetesen az olimpia, egyelőre azonban azzal is beérné, ha megnyerné az Alpok–Adria BMX bajnokságot. A fiatalember mindezek mellett még a Lackner Kristóf Általános Iskolában is remekel.

– Egészen ötödikig kitűnő volt a bizonyítványom, ezért is kaptam meg az állami elismerést – folytatta a fiú. – A tanulás könnyen megy, ha odafigyelek az órán, és ha az anyukám otthon noszogat, magamtól viszont elég nehezen szánom rá magamat. Nem volt kedvemre az online oktatás sem, be is csúszott év végén három négyes. Nagyon érdekel a matek, a történelem és a tudományok, sokszor nézek ilyen témájú műsorokat a YouTube-on.

Bendegúz az egyesületi edzéseken kívül saját edzésterve alapján is tréningezik, így hetente akár 8 edzése is van, és tartott már önállóan is edzést a csapattársainak. Mindezek után bizonyára nem meglepő, hogy ha „nagy lesz”, akár az sportedzői pályaválasztás is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...