Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Izgalmas felfedezések
Simon György földrajztanár gyakorlatorientált, játékos foglalkozásokat tart Fotó: Griechisch Tamás

A Széchenyiben idén is indul tehetséggondozó program

Izgalmas felfedezések

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban nagy hangsúlyt fektetnek a diákok természettudományos képzésére. A tanórák mellett nyári tábor, felfedező klub és kutatók éjszakája szolgálják ezt a nemes célt.

A leendő 7. osztályos kisgimnazistáknak szervezett természettudományos tábort a Széchenyi-gimnázium és a Fertő–Hanság Nemzeti Park közösen, amelyen rekord számú jelentkező – összesen harminckét tanuló – vett részt. Fertőújlakon, az egykori Mekszikópusztán zajlottak a természetközeli foglalkozások – a madárgyűrűzéstől a szolárhajózásig –, melyeket laborgyakorlatok egészítettek ki.

– A tábor vidám és játékos volt egyszerre, anélkül, hogy iskolaszaga lett volna – tudtuk meg a szervező Simon György földrajztanártól. – A Soproni Tankerületi Központ, a Soproni Egyetem és gimnáziumunk közös pályázatainak eredményeként nyert eszközöket – GPS kézi adóvevő, hőkamera, környezetvédelmi munkaállomás, lézeres távolságmérő – is ki tudták próbálni a gyerekek. Ezek a készülékek szeptembertől már a mindennapi oktatást szolgálják.

A táborban a nemzeti park és a gimnázium munkatársai – Goda István, Kiss-Huszta Pálma, Kocsis Attiláné, Kurányi Éva, Nagy Anna és Simon György – együttesen vezették be a diákokat a természettudományok rejtelmeibe.

– Természetesen idén is elindul a felső tagozatos diákoknak szóló hagyományos tehetséggondozó programsorozatunk, a Széchenyi Felfedező Klub – fejezte be a Simon György. – A gyakorlatorientált, játékos foglalkozásokon nemcsak a tantárgyak és a gimnázium színes, izgalmas világát igyekszünk együtt felfedezni, hanem a minden gyermekben benne rejlő tehetséget is.

Mivel pályázaton három darab 4K-s kamerával rendelkező drónt is nyert az iskola, drónszakkör elindítását is tervezik. Az új eszközök a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek szeptember 27-én, a Széchenyi kutatók éjszakája című rendezvényén. 

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.