Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a tanévkezdés
A divat és a pénztárca dönti el, milyen füzet, tolltartó, táska kerül a kosárba Fotó: Németh Péter

Itt a tanévkezdés

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sok pénzt megtakaríthatunk a tanszerek beszerzésénél, ha vesszük a fáradságot, és összehasonlítjuk a különböző üzletek, webshopok kínálatát.

Egy felső tagozatos gyermek iskolakezdését akár 15 ezer forintból is meg lehet úszni egy felmérés szerint. Ezzel szemben az alsó tagozatosok – különösen az első osztályosok – iskolakezdése sokkal nagyobb anyagi megterhelést jelent a szülőknek, átlagosan 84 ezer forintot. Akkor járunk a legjobban, ha hosszú távon gondolkodunk: a jó minőségű, de drágább termékek tovább bírják, mint az olcsóbbak.

– Az előző évekhez képest nem emeltünk árakat – tudtuk meg Bencz Adrienntől, az egyik belvárosi papír–írószer üzlet eladójától. – Az alsós iskolatáskák közül több márkát forgalmazunk, amelyből a legolcsóbb 13.990 forint. Két év garanciát vállalunk rá, de a saját tapasztalatom alapján is mondhatom, hogy rendeltetésszerű használat esetén 3–4 évig is kitart.

Az eladó inkább a hagyományos mintájú táskákat – fiúknak focis, motoros, autós, lányoknak lovas, sünis, madaras, farmermintás – ajánlja, ezeknél ugyanis kevésbé merül fel a lehetősége annak, hogy kimennek a divatból, és a gyerek a következő évben már újat szeretne. A legtöbb táskához lehet kapni tolltartót és tornazsákot is. A tolltartók hihetetlen választéka áll a rendelkezésünkre, áruk átlagosan 2–3000 forinttól indul. 3.–4. osztályban már az alsós és felsős táskák ötvözetét hordják a diákok. A felsős táskák ára 13 ezer forint körül kezdődik. Hogy az egyéb tanszerek milyen összeget emésztenek fel, nagyban függ a tanárok elvárásaitól.

– A legtöbb szülő a tanítónő által összeállított listával érkezik – tette hozzá Adrienn. – Fontos tényező, hogy a szülő egyedül, avagy a gyermekkel együtt jön-e vásárolni. A kicsik hajlamosak a mintás, akár több száz forinttal drágább füzeteket választani, míg a szülő megelégszik a hagyományossal is.

Kapcsolódó cikkek