Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a tanévkezdés
A divat és a pénztárca dönti el, milyen füzet, tolltartó, táska kerül a kosárba Fotó: Németh Péter

Itt a tanévkezdés

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Sok pénzt megtakaríthatunk a tanszerek beszerzésénél, ha vesszük a fáradságot, és összehasonlítjuk a különböző üzletek, webshopok kínálatát.

Egy felső tagozatos gyermek iskolakezdését akár 15 ezer forintból is meg lehet úszni egy felmérés szerint. Ezzel szemben az alsó tagozatosok – különösen az első osztályosok – iskolakezdése sokkal nagyobb anyagi megterhelést jelent a szülőknek, átlagosan 84 ezer forintot. Akkor járunk a legjobban, ha hosszú távon gondolkodunk: a jó minőségű, de drágább termékek tovább bírják, mint az olcsóbbak.

– Az előző évekhez képest nem emeltünk árakat – tudtuk meg Bencz Adrienntől, az egyik belvárosi papír–írószer üzlet eladójától. – Az alsós iskolatáskák közül több márkát forgalmazunk, amelyből a legolcsóbb 13.990 forint. Két év garanciát vállalunk rá, de a saját tapasztalatom alapján is mondhatom, hogy rendeltetésszerű használat esetén 3–4 évig is kitart.

Az eladó inkább a hagyományos mintájú táskákat – fiúknak focis, motoros, autós, lányoknak lovas, sünis, madaras, farmermintás – ajánlja, ezeknél ugyanis kevésbé merül fel a lehetősége annak, hogy kimennek a divatból, és a gyerek a következő évben már újat szeretne. A legtöbb táskához lehet kapni tolltartót és tornazsákot is. A tolltartók hihetetlen választéka áll a rendelkezésünkre, áruk átlagosan 2–3000 forinttól indul. 3.–4. osztályban már az alsós és felsős táskák ötvözetét hordják a diákok. A felsős táskák ára 13 ezer forint körül kezdődik. Hogy az egyéb tanszerek milyen összeget emésztenek fel, nagyban függ a tanárok elvárásaitól.

– A legtöbb szülő a tanítónő által összeállított listával érkezik – tette hozzá Adrienn. – Fontos tényező, hogy a szülő egyedül, avagy a gyermekkel együtt jön-e vásárolni. A kicsik hajlamosak a mintás, akár több száz forinttal drágább füzeteket választani, míg a szülő megelégszik a hagyományossal is.

Kapcsolódó cikkek

Az alkotás oldja a stresszt

Az alkotás oldja a stresszt

2023. 11. 29. | Madarász Réka

A lelkes és sok minden iránt érdeklődő gyerekek már szeptember első felében beiratkoztak több különórára, és mostanra ki is derült, hogy nem bírják a...

Apja nyomdokain halad

Apja nyomdokain halad

2023. 11. 29. | Madarász Réka

Mint évek óta mindig, idén is a legjobb csapateredményt érték el a Roth-iskola diákjai a dr. Szepesi László erdészeti gépész emlékversenyen. A győztes...