Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét kutatók éjszakája
A kutatók éjszakáján a családok minden tagjának igyekeznek izgalmas programokat kínálni Fotó: Soproni Téma-archívum

Szeptember 27–28-án bepillanthatunk a tudomány titkaiba

Ismét kutatók éjszakája

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Harmadik alkalommal várja Sopron és környéke közönségét a Széchenyi-gimnázium a kutatók éjszakája című rendezvényre. A változatos programok között mindenki találhat kedvére valót – a kisgyermekes családoktól a nyugdíjasokig.

Több mint húszféle változatos programból válogathatnak az érdeklődők a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban pénteken 17 és 22 óra között. Az est folyamán bevetik a Soproni Tankerületi Központ, a Soproni Egyetem és a házigazda közös pályázatainak eredményeként nyert legmodernebb eszközöket is.

– Számos programot tehetséges diákjaink találtak ki és bonyolítanak le – tudtuk meg Simon György ötletgazda szervezőtől. – Fontosnak tartjuk, hogy szinte minden helyszín akadálymentesített legyen. Érzékenyíteni szeretnénk nemcsak a saját diákjainkat, akik egyébként is nyitottak arra, hogy segítsenek fogyatékkal élő embertársainknak, hanem a látogatóinkat is.

A másság elfogadását szolgálja többek között az Élő könyvtár című program. Az olvasók ezen az éjszakán „eleven” könyveket kölcsönözhetnek, olyan társadalmi csoportok tagjait, akikhez a többség előítélettel viszonyul, akiket diszkrimináció érhet a mindennapokban.

– Sok egyéb izgalmas csemegével készülünk még: szabadulószobákat rendeztünk be a pincétől a padlásig, lesz elsősegély-bemutató, GPS-es kincskereső játék, Slime laboratórium szuperhősökkel, „Vízvarázs” címmel kémiai kísérletek, időutazás az iskola történetében – hogy csak néhányat említsek – fejezte be Simon György.

Országos rendezvény

A kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A tavalyihoz hasonlóan idén is kétnapos lesz a rendezvény, szeptember 27-án és 28-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Országszerte 260 helyszínen több mint 2600 programot rendeznek. Városunkban a Soproni Egyetem és a TIT is bekapcsolódott a programsorozatba. A részleteket a www.kutatokejszakaja.hu oldalon találja. 

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...