Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Iskolába mennek az ovisok
A Lewinsky Anna gyakorlóóvoda nagycsoportosai játék közben – szeptemberben ők már iskolapadba ülnek Fotó: Griechisch Tamás

Az internet megkönnyíti a szülők dolgát a beiratkozásnál is

Iskolába mennek az ovisok

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A jelenlegi adatok szerint szeptemberben városunk általános iskoláiban 520 gyermek kezdi meg az első osztályt. A Soproni Tankerületi Központ idén is összeállít egy beiratkozási csomagot.

– Sopronban a legfrissebb adatok szerint 760 gyermek válik tankötelezetté szeptemberben – mondta Marek János, a Soproni Tankerületi Központ vezetője. – Közülük 520-an kezdik meg az első osztályt. 210-en egy évig még óvodában maradnak, harminc gyermek iskolaérettségi vizsgálata még folyamatban van. 

Marek János hozzátette, a beiratkozással kapcsolatban változás, hogy idén április 1-jétől 12-ig internetes felületen is be lehet nyújtani a szükséges adatokat, illetve kitölteni a dokumentumokat. Ám ez egyelőre még nem mentesíti a szülőt az iskolában történő személyes megjelenéstől.

– A Soproni Tankerületi Központ – ahogy az előző években is – most is elkészíti a beiratkozási segédletet az iskolát kezdő gyermekek szülei részére – tette hozzá a vezető. – Ezt az anyagot eljuttatjuk az óvodákba. A csomag tartalmazza a beiratkozási adatlapot, a szükséges tájékoztatókat, továbbá azokat a kötelezően benyújtandó iratokat, amelyeket a beiratkozáskor le kell adni. A cél az, hogy ezeket a dokumentumokat előre kitölthessék a szülők, így az iskolákban jelentősen csökken a várakozási idő.

Sopronban jelenleg négy állami fenntartású általános iskola, három speciális ellátást nyújtó gyógypedagógiai intézmény, egy német nemzetiségi fenntartású, valamint két egyházi általános iskola működik.

Közeleg az óvodai jelentkezés

Április 24-én és 25-én 8–18 óráig lehet beíratni a soproni óvodákba a gyerekeket. A jelentkezéshez a szülők vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és taj-kártyáját, a lakcímet igazoló iratot (hatósági bizonyítvány, hatósági igazolvány, lakcímigazolvány). Szeptember 1-től azoknak a gyerekeknek kötelező elkezdeni az óvodát, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik évüket. A felvételi körzetekről, a körzetekhez tartozó utcajegyzékről az óvodákban és a város honlapján (www.sopron.hu oldal önkormányzati alportálján, az önkormányzati intézmények, önkormányzati oktatási intézmények, óvodák, bölcsődék menüpont alatt) tájékozódhatnak. Az óvodai nyílt napok időpontjáról, illetve az elérhetőségekről múlt heti lapunk 10. oldalán olvashattak. 

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.