Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Irodalom elektronikusan
Dani Valéria informatikus–könyvtáros az egyik kölcsönözhető e-book olvasóval Fotó: Németh Péter

Irodalom elektronikusan

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Városunkban egyedülálló szolgáltatást vehetnek igénybe a Berzsenyi Líceum diákjai: az iskola könyvtárából e-book readert (elektronikuskönyv-olvasó) kölcsönözhetnek. Az eszközt két hétre lehet hazavinni, de ez az időtartam akár meg is hosszabbítható.

Az e-book reader nagy előnye a mobiltelefonnal szemben, hogy – mivel kifejezetten olvasásra találták ki – nagy mennyiséget tudunk vele olvasni anélkül, hogy rontaná a szemünket. Főként szakirodalom és szépirodalom olvasására ajánlott. Két éve a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanulóinak tíz ilyen eszköz könnyíti meg az életét. 

– Kalandosan jutottunk hozzá az e-book olvasókhoz, ugyanis a NAV árverésén licitáltam rájuk – meséli Dani Valéria informatikus–könyvtáros. – Az iskola vezetése maximálisan nyitottnak bizonyult a kezdeményezésre, így darabonként 6.000 forintért vettük meg őket, sőt – ugyancsak árverésen – még tokokat is vásároltunk hozzájuk.

A szerzői jogvédelem alatt álló jogtiszta tartalmak az interneten általában 30 százalékkal olcsóbban kaphatóak meg e-book formájában, mintha nyomtatott könyvet vennénk. A tartalmak nincsenek másolásvédelemmel ellátva, tetszőleges mennyiségű eszközön használhatóak, mivel az iskola együttműködési megállapodást kötött az eKönyv Magyarországgal. A gyerekek élnek is a lehetőséggel, hiszen az eszközök kis helyet foglalnak, viszont rengeteg anyag rájuk fér. A kölcsönzéshez mindössze egy megállapodást kell aláírniuk arról, hogy nem teszik fel a tartalmakat a saját gépeikre, illetve az internetre.

– Ha nagyon sürgősen kell valamilyen könyv, megveszem az interneten, és két perc alatt itt is van szállítási költség nélkül. A könyvek sokat emlegetett illatát a praktikum pótolja – fejezi be Dani Valéria. – Tudomásom szerint a városban máshol nemhogy eszközt, de még elektronikus könyvet sem kölcsönöznek.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...