Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ígéretes pedagógusjelölt
Mentes Alexa Dóra a pandémia miatt nem tud koncerteken fellépni, ezért a családi körben örömzenél a négy fal között. Fotó: Németh Péter

Mentes Alexa Dóra már kisgyermekkora óta zongorázik

Ígéretes pedagógusjelölt

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Nem mindennapi szakpárt választott Mentes Alexa Dóra: az ELTE matematika – ének-zene osztatlan tanárképzésének hallgatója. A Széchenyi-ösztöndíj egyik idei nyertese már most alig győzi a rengeteg magántanítványt.

Alexának a zene mindig is élete meghatározó része volt. 6–7 éves kora óta zongorázik. A Berzsenyi Líceumban jött rá, hogy nagyon érdekli a matek is. Mivel a mérnöki pálya egyáltalán nem vonzotta, viszont az osztálytársainak szívesen segített az érettségire való felkészülésben, egyenes út vezetett a tanári szakra.

– Negyedéves vagyok, de mivel matematikából korábban elvégeztem a mintatanterv szerint később elvégzendő órákat, a következő tanévben mindössze egy tárgyam lesz – mesélte a kedves lány. – Szeretném fejleszteni a nyelvtudásomat, ezért elképzelhető, hogy néhány hónapra kimegyek Nagy-Britanniába, Németországba vagy Franciaországba.

Alexa tavalyelőtt már részt vett az OTDK-n (Országos Tudományos Diákköri Konferencia), az utolsó pillanatban ugrott be egy fiú mellé zongorakísérőnek, aki végül is – a segítségével – második helyezést ért el. Idén is készül az országos megmérettetésre, kicsit azonban a megszokottól eltérő formában.

– Hárman fogjuk előadni Mendelssohn három duettjét: a két társam énekel, én pedig zongorán kísérem őket – folytatta Alexa. – Most, hogy a pandémia miatt nincs lehetőség a koncertezésre, visszatérünk a régi hagyományokhoz, és a családi körben népszerű szalonzene mintájára örömzenélünk a négy fal között. A bírálóbizottság a beküldött videónkat fogja értékelni.

Az ígéretes zongorista időközben arra is rájött, hogy a matematika és a zene mennyire közel áll egymáshoz. Már régóta ad online formában magánórákat Sopronban, illetve Budapesten, és annak ellenére, hogy nem hirdeti magát sehol, folyamatosan jelentkeznek nála az újabb és újabb tanítványok. ­Alexa a kollégium (vírushelyzet miatti) bezárása után szükségét érezte, hogy kitaláljon magának valamilyen új elfoglaltságot: így jött a túrázás és a biciklizés. A Széchenyi-ösztöndíjat nem szeretné gyorsan elkölteni, inkább félreteszi a külföldi tanulmányaira.

Kapcsolódó cikkek

Új épületekkel bővül  az Orsolya-iskola

Új épületekkel bővül az Orsolya-iskola

2021. 02. 24. | Munkatársunktól

Bővülni fog a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium épülethálózata: az iskola felügyeletébe, illetve a Győri Egyházmegye tulajdonába kerül a Soproni Egyetem eddig is használatában lévő, egykori AMI épülete – jelentette be dr. Veres András megyéspüspök.