Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Csicsics Gergő orvosdiagnosztikai berendezéseket is tervez

Ígéretes dizájner

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének végzős hallgatója, Csicsics Gergő kapta meg idén a Magyar Formatervezési Díjat. A diákkategória nyertese egy gyógyászati termékcsalád formatervezésével érdemelte ki az elismerést.

Gergő a formatervező szak mesterképzését záró diplomamunkája révén került kapcsolatba az orvosdiagnosztikai berendezéseket fejlesztő céggel. A gyártó egy termékcsaládjának néhány tagját álmodta újra.

– Témavezetőm, Zalavári József hozott össze a nemzetközi hírű céggel – mesélte az ifjú tervező. – Kiváló együttműködés alakult ki az ő formatervezőjükkel, Bendzsel Tamással, aki végül a külső konzulensem is lett. Egy moduláris képalkotó berendezés újragondolása volt a feladat. A következő generáció igényeinek megfelelően kellett megalkotnom a formatervet – a jövőben várható változások figyelembevételével.

Amellett, hogy a terveknek meg kellett felelniük az ergonómiai követelményeknek, fontos szempont volt a régi design értékeinek átörökítése, illetve annak a megfogalmazása, hogy a tervező milyen érzületbeli változást szeretne a gyártónál előidézni.

– Mivel az orvosi vizsgálat többnyire nyomasztó légkörben zajlik, szerettem volna, ha az újratervezett gép nyugtató hatást vált ki – folytatta a tehetséges fiatalember. – Optikai trükköket alkalmaztam annak érdekében, hogy a műszer ne tűnjön annyira robosztusnak. Szintén emiatt döntöttem a zöld szín mellett, amivel azt a fajta változást is igyekeztem kifejezni, hogy itt egy olyan gyártóról van szó, amely – a felhasználó igényei mellett – már a környezetvédelmet is fontosnak tartja. A zsűri többek között a tervem megvalósíthatóságát méltányolta, hiszen úgy tekintettem a feladatra, mintha egy valódi megrendelés lenne.

Az ígéretes tervező szeretné minél több területen kipróbálni magát. Jelenleg egy hajókat gyártó vállalkozásnál tölti a próbaidejét, de a bútortervezésről sem mond le, hiszen az a szíve csücske. Tavaly ő tervezte a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny mintabútorát, és idén is őt bízták meg ezzel a feladattal. Szintén a múlt évben nyerte meg Gergő az InnoWood work­shopot egy fitneszeszköz rétegelt lemezre való átiratával. Sok helyen lehetett olvasni arról is, hogy Pető Borbálával és Surányi Vanesszával közösen kitalált egy olyan lapra szerelt bútorcsaládot, amit kötéllel lehet összerakni.

Csicsics Gergő egyik kedvenc területe  a bútortervezés Fotó: Rácmolnár Milán

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...