Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ifjú versmondók
Több mint száz gyermek vett részt a 6. Sarkady Sándor versmondóversenyen Fotó: Németh Péter

A költészetet népszerűsítették a GYIK-ban

Ifjú versmondók

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Nagy érdeklődés mellett tartották meg az elmúlt pénteken a GYIK Rendezvényházban a Sarkady Sándor versmondóversenyt.

A megmérettetésre több száz gyermek jelentkezett, akik három kategóriában: óvodások, kisiskolások (1–2. osztály), kisiskolások (3–4. osztály) adtak számot tudásukról. A résztvevők húsz soproni, illetve a város környéki óvodából, iskolából érkeztek.


A feladat mindenkinek ugyanaz volt: szavalja el a szabadon választott verset. A zsűri elnöki tisztjét Ács Tamás, a Petőfi Színház művésze látta el. A megnyitón dr. ifj. Sarkady Sándor emlékezett édesapjára.


– Kortárs és klasszikus költőket egyaránt választottak a tanulók, de szép számú Sarkady vers is elhangzott – mondta el lapunknak Orbán Júlia főszervező, a GYIK Rendezvényház vezetője. – A hatodszor megtartott verseny célja, most is ugyanaz volt, mint korábban: a költészet népszerűsítése és főhajtás Sarkady Sándor életműve előtt. Minden gyermek emléklapot, csokoládét és lufit kapott, a díjazottak pedig könyvjutalomban részesültek, valamint tiszteletjegyeket kaptak a GYIK Rendezvényház gyermekkoncertjeire. A legtehetségesebb gyerekek az előadásaikkal bizonyították, hogy van bennük igazi közlésvágy, fantázia és kellő technikai felkészültség a művek élményszintű tolmácsolásához.


Hat évvel ezelőtt – még a költő, Sarkady Sándor életében – indította útjára a GYIK a rendezvényt, amelynek fontos feladata a soproni író, költő, műfordító életművének, verseinek a népszerűsítése és a tehetséges gyerekek felfedezése.


Az első helyezett tanulók (az óvoda kategóriában nem volt verseny), 1–2. osztály: Grubits Lóránd (Hunyadi-iskola), Kocsi Anna (ágfalvi iskola), Szekendi Norina (Lackner-iskola). Különdíj: Szvitek Domonkos Kolos (nagylózsi iskola), oklevél nélküli különdíj: Gyallai Virág (Hunyadi-iskola), Nagy Nóra (Doborjáni-iskola).
3–4. osztály: Zsubrits Ida (Hunyadi-iskola), Kiss Gellért (Deák téri iskola). Különdíj: Kőhalmi Soma (Petőfi-iskola), Varga Jázmin (ágfalvi-iskola), Adorján Zsófia (Gárdonyi-iskola, Nemes-Horváth Bence (Gárdonyi-iskola), Béli Bence (Doborjáni-iskola).


Második helyezett tanulók 1–2. osztály: Pálfi Nóra (Petőfi-iskola), Szilágyi Dávid (Szent Orsolya-iskola), Czeglédy Barbara (Hunyadi-iskola), Visi Szofi (Pátzay-iskola, Kapuvár.


3–4. osztály: Harcos Luca (Gárdonyi-iskola), Szakállos Emma (Gárdonyi-iskola).
Harmadik helyezett tanulók 1–2. osztály: Fábián Blanka (Szent Orsolya-iskola), Ruzsbánszki Ádám (ágfalvi iskola).
3–4. osztály: Szalay Zsófia (Petőfi-iskola), Jurai Kamilla (Gárdonyi-iskola).

Kapcsolódó cikkek