Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Időutazás a ’20-as évekbe
A kreatív történelemverseny döntősei korhű ruhákban vettek részt a soproni zárófordulón. Fotó: Filep István

A Civitas Fidelissima történelmi vetélkedőre 213 diák jelentkezett

Időutazás a ’20-as évekbe

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A dunaújvárosi csapat nyerte a Soproni Tankerületi Központ kreatív történelmi vetélkedőjét. A megmérettetés az 1921-es soproni népszavazásról és az azt övező történelmi eseményekről szólt. A döntőbe két soproni csapat is bejutott: ők az 5. és a 6. helyen végeztek.

Korhű ruhába öltözött fiatalok töltötték meg a Liszt-központ nagytermét. A Soproni Tankerületi Központ a soproni önkormányzat felkérésére még tavaly hirdette meg az 1921-es népszavazás 100. évfordulója alkalmából a Civitas Fidelissima történelmi vetélkedőt. A program fővédnöke Hajnal Gabriella, a Klebelsberg központ elnöke volt. A megmérettetésre 71 középiskolás csapat 213 tanulója jelentkezett az ország minden tájáról. Az első online fordulóban egy kvízt kellett megoldaniuk a háromfős csapatoknak, a második körben pedig esszét írtak a fiatalok.


A Soproni Tankerületi Központ a Soproni Egyetemmel együttműködve szeptember elején úgynevezett felkészítő napokon látta vendégül Sopronban a második fordulóban legjobban teljesítő 10 csapatot. A döntőt szombaton tartották Sopronban, itt budapesti, salgótarjáni, békéscsabai, dunaújvárosi, győri és soproni csapatok mérték össze tudásukat. Az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január 1-jéig tartó időszak történéseiből készültek fel.

– A népszavazás akkor erőt, hitet és reményt adott a hazának. Nagyon büszkék vagyunk rá. Ez a mi történetünk, a soproniak története – mondta a vetélkedő megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester.


A döntőben pontozták a diákok korábban elkészített kisfilmjeit, divatbemutatót is tartottak a csapatok, valamint válaszoltak a történelmi kvízkérdésekre. Az első helyet végül a dunaújvárosi Széchenyi Fiúk csapata szerezte meg, a második a békéscsabai BelvárTrió, a harmadik a győri NagyMaSzab csapata lett. A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai az 5., az Eötvös József evangélikus gimnázium tanulói a 6. helyen végeztek.

Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A művészetek vonzásában

A művészetek vonzásában

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Tóth Annaliza volt az, akinek a rajzával karácsonykor az önkormányzat köszöntötte a soproniakat. A Petőfi-iskola 7. mb osztályosa rendkívül sokoldalú,...

Luca más, mint a többiek

Luca más, mint a többiek

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Az éneklés Vágány ­Luca Sára életének része gyermekkora óta, ugyanis megnyugtatja és kikapcsolja. Az orsolyás lány több színházi darabban is szerepelt...