Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hunor a nyelvek elkötelezettje

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Rendkívül érdekes témát dolgozott fel Varró Hunor Koppány az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV)-dolgozatában magyar nyelvből: „Nyelvi tájkép” címmel.

A Széchenyiből két diák jutott tovább a nyelvtan OKTV 2. fordulójába, ahol három téma közül lehetett választani. Osztályfőnökével és magyartanárával, Kovácsné Bella Irénnel a „Nyelvi tájkép” című téma mellett döntöttek. A feladat az volt, hogy utcai feliratok, bolti cégérek, étlapok, hirdetések nyelvi elemzéséből vonjanak le a városban/ régióban élő társadalom összetételére vonatkozó következtetéseket. 

– A megadott témát kicsit leszűkítettük, így Sopron és környéke nemzetiségi összetételét elemeztük – mesélte a Soproni Széchenyi István Gimnázium 11.D osztályos tanulója. – Bővebben kitértünk a város környékén élő horvátokra és soproni, Sopron környéki németekre, érintőlegesen pedig az orosz/ ukrán, az angol, a kínai és a héber nyelv nyomait, hatásait is vizsgáltuk.

Hunor a munkájához több forrást is felhasznált. A szervezők által megadott szakirodalmon kívül megkérte a felkészítő tanárát, illetve az osztálytársait, hogy ha bárhol a városban idegen nyelvű feliratokat látnak, azt fényképezzék le, és küldjék el neki. Sok segítséget kapott. Interjút készített például a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, levelezett a zsidó hitközség képviselőjével.

– Eleinte mind a rengeteg utánajárás, mind a 20–30 oldal közötti terjedelem kissé megijesztett, de végül annyira belelendültem a témakör tanulmányozásába, hogy egyre élvezetesebbé vált – folytatta Hunor. – Ennek ellenére magam is meglepődtem, hogy bejutottam az országos döntőbe, ami végül a járvány miatt elmaradt.

Hunor a 2. forduló eredményei alapján az országos 25. helyezett lett. A fiú egyébként 9. osztályos kora óta angol–német szakos tanárnak készül. A két idegen nyelv mellett az utóbbi időben hobbi szinten elkezdte a franciát is tanulni, de nem valószínű, hogy a nyelvekkel való ismerkedése itt befejeződik.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...