Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hobbija a kiberbiztonság
Kerezsi Henrik Bálint az első számítógépét tízéves korában építette meg, és azóta is annak a továbbfejlesztett verzióját használja. Fotó: Németh Péter

Kerezsi Henrik Bálint rendszeresen jár úszóedzésekre is

Hobbija a kiberbiztonság

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Ugyan még csak 14 éves, Kerezsi Henrik Bálint már most átfogó ismeretekkel rendelkezik a kiberbiztonság témaköréről. Jelenleg a Széchenyi István Gimnázium innovatív informatikai osztályában tanul, ami illeszkedik természettudományi érdeklődéséhez.

Henrik még 10 éves sem volt, amikor informatikai tanfolyamra járt, ekkor szerzett alapokat a hobbijához. Később érdeklődésének középpontjába a számítástechnikai hálózatok kerültek.

– 2020 nyarán kezdtem el angol nyelvű amerikai webináriumokat (online szemináriumok – a szerk.) hallgatni, melyek már a kiberbiztonság témakörével foglalkoztak – mesélte. – Ezután angol nyelvű cikkek, szakirodalmak, oktatóvideók segítségével jelentős mértékben fejlesztettem a tudásomat.

A fiú anyanyelvi szinten beszél angolul, ugyanis édesapja kizárólag ezen a nyelven beszél vele születésétől fogva. Henrik az első számítógépét tízéves korában építette meg, és azóta is annak továbbfejlesztett verzióját használja. Miközben szabadidejének jelentős részét a monitor előtt tölti, rendszeresen úszóedzésekre jár az Aquarázs Rekreációs Sportegyesülethez.

– Az érettségi után természetesen szeretném az informatikai tudásomat a kiberbiztonságra specializálódva folytatni – tette hozzá. – A hosszú távú tervem az, hogy cégek informatikai infrastruktúráját ellenőrzöm, megtalálom azokat a hiányosságokat és problémákat, melyek miatt nem bizonyulnak elég biztonságosnak.

Henrik a Soproni Széchenyi István gimnázium 9.D innovatív informatikai osztályába jár. Csak a nyelvtanuláshoz használnak tankönyveket, egyébként az oktatás teljes mértékben az iskola által a rendelkezésükre bocsájtott laptopokon zajlik. Nyilvánvalóan ez az oktatási forma teljesen testhezálló Henriknek. A fiatalember mindkét szülője nemzetközi gyógyszerkutató cégnél dolgozik, két nővére pedig gyógyszerészettudományi kar hallgatója egy osztrák egyetemen, Innsbruckban. Henrik törekvéseit a családja messzemenően támogatja.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...