Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Heten együtt szeretetben
A Kis család idén is igyekszik a karácsony igazi csodáját megteremteni fotó: Bertha Ágnes

A karácsony lényegét, a befelé fordulást igyekeznek megélni

Heten együtt szeretetben

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

­Roráté, sajátos adventi „kalendárium”, jóságliszt – a gyertyafény és mézeskalácsillat mellett igazi csodavárásban tölti a Kis család az advent napjait.

Kende három hónapos, békésen szuszog nővérei vagy a szülei karjában. Rezeda hároméves, óvodába készül, és a komoly nagylányok: Kinga ötödikes, Réka nyolcadikos, Dorka pedig az érettségi előtt áll a Szent Orsolya Gimnáziumban.

– Nálunk alap a közös esti ima, ami adventban kibővül énekléssel, hosszabb lelki együttléttel – mesélte a családfő, Kis Gergely Máté. – A mi adventi „kalendáriumunk” szerint minden nap valaki húz egy „feladatot”, amit a következő nap kell teljesítenie. Lehet ez fizikai segítség, mobilhasználat-csökkentés vagy plusz ima, köszönet, jó cselekedet, a Biblia vagy egy szabadon választott vers olvasása. A feladatban mi, szülők is részt veszünk, és másnap este megbeszéljük, hogyan sikerült teljesíteni.

– Az igazi adventhez hozzátartoznak a roráték, igyekszünk gyakran eljutni most is – tette hozzá az édesanya, Brigi. – A karmelita templom viszonylag közel van hozzánk, és jobban elférünk babakocsival is. A vírushelyzet most nagyobb felelősséget kíván, kerüljük a zsúfolt templomokat: Réka tavaly átesett a sokadik gerincműtétjén, édesanyám nem fiatal, betegségekkel küzd.

Amíg a három nagylány volt kicsi, minden adventkor összeadták a jóságlisztet, amelyből szentestére kalács készült. A hagyományt idén újra felélesztették Rezi és Kende kedvéért is. A lányok szeretnek közösen sütni, az igazi adventi illatokat adó mézeskalács többször is elkészül. – A héten Kinga szeretett volna sütni, de senki nem ért rá segíteni neki, így egyedül készítette el – mosolygott Brigi.

Mivel mindkét szülő városon nőtt fel, most örömmel igyekeznek kihasználni Ágfalva csendességét, nyugalmát: sötétedés után nagyokat sétálnak, figyelik a házak fényeit és beszélgetnek. – A társasjátékok is gyakrabban előkerülnek az ünnepekben – mondta Gergő –, de a legfontosabb, hogy az együttlét, a beszélgetés, a készülődés, a gyertyafény a befelé fordulást, az ünnep lényegének megélését segítse.

A szenteste szokásai az elmúlt években kezdenek átrajzolódni: eddig a gyerekek a szomszédban élő nagymamánál várták, míg a szülők előkészítették a csodavárást. Mostanában azonban közös tevékenységgé vált a karácsonyfa kiválasztása, feldíszítése és az esti vacsora – a kihagyhatatlan hal és krumplisaláta, na meg Brigi karácsonyi piskótája és Gergő bejglije – elkészítése is. – Az eddigi években 24-én délután részt vettünk a pásztorjátékon – elevenítették fel a szülők –, este olvasunk a Szentírásból, a lányok énekelnek, amelyet zongorával, csellóval és fuvolával kísérnek, majd a gyerekek a karácsonyfa mellett együtt térnek nyugovóra. Sajnos idén a budapesti nagyszülőkkel nem találkozhatunk az ünnepekben, de igyekszünk a karácsony igazi csodáját megteremteni így is.

Kapcsolódó cikkek