Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hegedűművész lesz
Oltvai Barnabás már hat éve hegedül Fotó: Oltvai Noémi

Hegedűművész lesz

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Miután már hat éve hegedül Oltvai Barnabás, a hangszer annyira a szívéhez nőtt, hogy két zeneművészeti szakgimnáziumba is jelentkezett. A fiú idejét – a zenélésen kívül – legszívesebben focival és biciklizéssel tölti.

Barnabás még 2013-ban a televízióban egy ünnepi koncerten hallotta Kelemen Barnabást hegedülni. A fiúnak éppen akkor kellett hangszert választania, és ez az élmény annyira meghatározó volt számára, hogy a hegedű mellett döntött.  

– Szolfézstanárom, Horváth Jolán erősített meg abban, hogy illene hozzám ez a hangszer, és ráadásul még fülem is van hozzá – mesélte Barnabás. – Sokat köszönhetek a hegedűtanáromnak, Süliné Huszár Lillának, Krasznainé Szakál Andreának és természetesen a soproni zeneiskolának. Óriási lelkesedéssel tölt el, hogy azzal foglalkozhatom, ami a legközelebb áll a szívemhez.

Ez volt az oka annak is, hogy a tehetséges fiatalember a Szombathelyi Zeneművészeti Szakgimnáziumba és a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumba is jelentkezett. Mindkét intézménybe felvették, de ő végül is az utóbbi mellett döntött. Bekerülni nem volt egyszerű: mind a két iskolában a két előzetes meghallgatás után következett a valódi felvételi, ahol három főből álló zsűri előtt kellett eljátszania négy darabot fejből.

– Legalább napi egy órát gyakorlok, fellépés előtt akár két és felet is – tette hozzá a művészjelölt. – Ennek ellenére a leendő órarendünkön kicsit meghökkentem: a zeneórákon kívül napi–három négy órát foglalkozom majd hegedüléssel. Úgy hallottam, hogy Győrben a szolfézs tanszak is erős, ami a zene alapját képezi.

Barnabás családjával nyolc éve költözött Budapestről Sopronba, majd innen három éve tovább Nagycenkre. A 15 éves fiú az ottani sportegyesületben focizik, és ha kevéske szabadideje megengedi, szívesen kerékpározik.

Kapcsolódó cikkek