Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Horváth Lili évfolyamtársaival most a kéktúrát járja végig

Háziorvosnak készül

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Széchenyi István szellemisége ösztönözte városunk vezetőit arra, hogy megalapítsák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amellyel a magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges soproni fiatalokat támogatják. Horváth Lili idén először részesült az elismerésben.

Horváth Lili a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatója. Távlati terve, hogy háziorvos lesz, mert ott érvényesülhet leginkább a prevenció és az egészségnevelés. Előtte azonban szeretne még kórházi tapasztalatokra szert tenni.

– Nyolcadikos koromban olvastam Hugonnai Vilma, az első magyar doktornő életrajzát, és már ez hatalmas löketet adott – meséli a kedves és szerény lány. – A Berzsenyi Líceumban nagyon szerettem a biológiát és a kémiát. A kémia miatt majdnem a gyógyszerészet mellett döntöttem, de örülök, hogy az orvosit választottam, mert ebben több lehetőséget látok. Az egyik bátyám is az orvosi egyetemre iratkozott be, ez további inspirációt jelentett számomra.

Lili tagja a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének. Hihetetlenül élvezi az óvodai gyakorlatokat, ahol cipzáros hasú teddy macik segítségével szemléltetik a kicsiknek a szerveket és azok funkcióit. Az elkötelezett lány az élettani intézetben TDK-zik, a szkizofrén betegek vérnyomás-szabályozását vizsgálja társaival. Az ösztöndíjjal járó anyagi támogatást (52.000 forint/ hó) szakmai könyvekre és a jogosítvány megszerzésére szeretné fordítani. Utóbbi azért is fontos, mert a kórházi munkája során majd mobilisnak kell lennie, és kedvenc közlekedési eszköze, a bicikli nem elég gyors.

– Rendkívül jó hatással van rám, hogy mindig remek társaság vesz körül. Ezt már gyerekkoromban megalapozták tanár szüleim és három fiútestvérem – fejezi be az ifjú hölgy. – Budapesten kollégiumban lakom, és ha a tanulásban elfáradva kikapcsolódásra vágyom, mindig találok valakit, akit el lehet hívni színházba, koncertre. Az évfolyamtársaimmal még a tanulmányaink elején elkezdtünk sporttúrázni, most a kéktúrát járjuk végig. Közös hobbinknak köszönhetően hazánk számos gyönyörű táját ismertem meg.

Horváth Lili Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó cikkek