Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hamuban sült pogácsák
Az irodalmi pályázaton két kategóriában összesen nyolcan kaptak díjat Fotó: Németh Péter

A családi történetek kapaszkodót nyújtanak a nehéz helyzetekben

Hamuban sült pogácsák

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Nagymama és nagypapa fiktív szerelmes levelei, a család tragikus sorsú nőtagjainak történetei vagy épp ’56-os emlékek – valamennyivel találkozhatunk a Macska­kő Gyermekmúzeum Családi legendáriumok című irodalmi pályázatára érkezett művek között.

Általános és középiskolásoknak hirdette meg irodalmi pályázatát a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeuma. Azt kérték, hogy a gyerekek jegyezzenek le családi történeteket. A cél az volt, hogy a fiatalok minél többet beszélgessenek az idősebb rokonokkal, gyűjtsenek össze minél több érdekes sztorit a család életéből. – A történetek azok a „hamuban sült pogácsák”, amelyeket elővehetünk a tarisznyánkból, ha szükségünk van rájuk – mondta a díjátadón Martos Virág múzeumpedagógus, a program szervezője. – A családi történetek kapaszkodót nyújtanak a nehéz helyzetekben, éppúgy segítenek, mint a történelmi múltunk eseményei, azok krónikái. Ezért megkerülhetetlen a múzeum, hiszen hiteles történelmi helyként a tárgyain keresztül mesél, segít eligazodni az életben.

Az irodalmi pályázatra nemcsak Sopronból, hanem Győrből és Pécsről is érkeztek történetek. A fiatalok kreatívan közelítettek a témához, volt például olyan kisdiák, aki a nagymamájával készített interjút, amelyet a saját rajzaival dekorált, más a családfáját kutatta, de volt olyan is, aki a nagyszülők fiktív szerelmes leveleit írta meg (természetesen az elmesélések, valós helyszínek és időpontok alapján). Dr. Darabos Enikő író, kritikus, valamint Juhászné Sebestyén Andrea magyartanár értékelte a beérkezett pályázatokat, mind a két életkori kategóriában az első három, illetve a különdíjas kapott jutalmat. A díjátadón a fiatalok a mesélő karosszékben elő is adtak részleteket a történeteikből. A múzeumnál szeretnék, ha a pályázatnak lenne folytatása, ha a résztvevő szülők, nagyszülők nyitottak lesznek, akkor beszélgetős esteken folytatódhatna a múltidézés. 

A díjazottak

 A 7–12 évesek között Babella Boglárka (Hunyadi-iskola) lett az első, Rózsás Zoltán (Gárdonyi-iskola) a második helyen végzett, Devecseri Sára (Hunyadi-iskola) pedig a harmadik lett. A Fenyő téri iskola másodikas diákja, Holdampf Máté különdíjat kapott. A 13–18 évesek között Kása Fanni Laura (Czuczor Gergely-gimnázium) pályázatát találta a legjobbnak a zsűri, a második Kozák Péter (Eötvös), a harmadik Halwax Kinga (Széchenyi) lett. Ebben a kategóriában Koller Kamilla (Czuczor Gergely-gimnázium) kapott különdíjat.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...