Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hagyományos papírgyűjtés

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az iskolai papírgyűjtés nemcsak a környezeti nevelés része, hanem kiváló közösségi program is a diákoknak. Ezért is van Sopron szinte mindegyik általános iskolájában óriási hagyománya.

Sokan emlékeznek még arra, amikor gyerekkorukban a barátaikkal kiskocsikkal járták az utcákat, és néhány csomag papír reményében becsöngettek a házakba, hogy a papírgyűjtő versenyen minél előkelőbb helyezést érjenek el. Azóta ugyan a körülmények némileg megváltoztak, a cél azonban ugyanaz.  

– Iskolánkban nagy hagyománya van a papírgyűjtésnek: a környezettudatos nevelés része – szerepel az éves munkatervünkben és a pedagógiai programunkban is – tudtuk meg Asbóth Imrétől, a Deák Téri Általános Iskola igazgatójától. – Évente kétszer, tavasszal és ősszel szervezzük meg: egy hétig az alsó tagozatosok, egy hétig a felsősök adhatják le az összegyűjtött papírt.

A papír mennyiségétől függően változik, hogy mennyi pénzt kap az iskola. A két hét alatt átlagosan 30–40 tonna papír gyűlik össze, így 600 ezer és egymillió forint között van az az összeg, amely az intézményt támogató alapítványnak a számlájára kerül. A pénzt a gyerekek támogatására, eszközbeszerzésre, táboroztatásra, versenyeztetésre fordítják.

– Az iskolákban egyre fontosabb feladat a környezettudatosságra nevelés. A fenntarthatóságot, a környezetvédelmet igyekszünk beépíteni a programjainkba. Tanórai keretek között erre alsó tagozatban főként a környezetismeret, felső tagozatban pedig a természettudományos tantárgyak oktatása közben van lehetőség – tette hozzá az igazgató. – Lényegesnek tartjuk azonban, hogy ez a fajta szemlélet az egész iskola szellemiségét áthassa. Ezt szolgálja többek között a „PontVelem” országos program is: a gyerekek a veszélyes hulladékokat – mobil telefonokat, akkumulátorokat, használt elemeket – az iskolánkban leadhatják. Ugyancsak a környezettudatosság gyakorlati alkalmazásáról szól az intézmény környezetének rendbe rakása vagy a szemétgyűjtés.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...