Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Győztek a Tudásfüggők
A Tudásfüggők csapata (jobbra) élvezte a vetélkedő feladatait, végül ők bizonyultak a legjobbnak a döntő 8 résztvevője közül Fotó: Németh Péter

A résztvevők levelet is írtak egy képzeletbeli drogfüggő szerettüknek

Győztek a Tudásfüggők

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Drogkép – Másképp címmel interaktív vetélkedősorozatot rendeztek a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A győztes a 9.a osztály Tudásfüggők nevű csapata lett.

Egy pályázat keretében három éven keresztül szerveznek drogprevenciós vetélkedőket a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. – A nemzetközi drogstratégia célkitűzéseivel összhangban szeretnénk esélyt teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív életvitel kialakítására és a drogok visszautasítására – tudtuk meg Sámson Tímea szociális szakembertől, aki Bertalan Évával és Tengerdi Ágnessel közösen szervezi a vetélkedősorozatot. – Azzal próbálunk segíteni a diákoknak, hogy lehetőséget teremtünk a szabadidő hasznos eltöltésére, a droghasználat helyett más magatartásformák megismerésére és a tudatos választás megtanulására.

Összesen négy fordulóban, fordulónként három-három feladatot kaptak a tanulók, melyek közül több alapos kutatómunkát igényelt. A feladatok között volt plakát- és poszterkészítés a függőségekről; reklámfilmben kellett megfogalmazniuk, hogy milyen szabadidős tevékenységeket lehet választani a drogok helyett; a résztvevők levelet írtak egy képzeletbeli függő szerettüknek stb.

– Azért neveztünk be a versenyre, mert úgy látjuk, hogy a mi generációnk különösen érintett a függőségek témakörében, és szerettünk volna többet megtudni ezekről – mesélte Kerékgyártó Imre, a győztes fiú­csapat egyik tagja. – A feladatok többsége azért volt hasznos, mert személyiségünket, önismeretünket is fejlesztette.

A verseny döntőjén változatos feladványok várták a diákokat. Biczó Dániel bravúros szónoklatban fejtette ki, mennyire fontos lenne, hogy a prevenciót minél fiatalabb korban elkezdjék, ugyanis például amikor már egy fél osztály rendelkezik személyes tapasztalatokkal a szerhasználatot illetően, egy kicsit késő. A megelőzés érdekében elengedhetetlen, hogy a szülők és az iskolában dolgozók is foglalkozzanak a problémával.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...