Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Győztek a Tudásfüggők
A Tudásfüggők csapata (jobbra) élvezte a vetélkedő feladatait, végül ők bizonyultak a legjobbnak a döntő 8 résztvevője közül Fotó: Németh Péter

A résztvevők levelet is írtak egy képzeletbeli drogfüggő szerettüknek

Győztek a Tudásfüggők

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Drogkép – Másképp címmel interaktív vetélkedősorozatot rendeztek a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A győztes a 9.a osztály Tudásfüggők nevű csapata lett.

Egy pályázat keretében három éven keresztül szerveznek drogprevenciós vetélkedőket a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban. – A nemzetközi drogstratégia célkitűzéseivel összhangban szeretnénk esélyt teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív életvitel kialakítására és a drogok visszautasítására – tudtuk meg Sámson Tímea szociális szakembertől, aki Bertalan Évával és Tengerdi Ágnessel közösen szervezi a vetélkedősorozatot. – Azzal próbálunk segíteni a diákoknak, hogy lehetőséget teremtünk a szabadidő hasznos eltöltésére, a droghasználat helyett más magatartásformák megismerésére és a tudatos választás megtanulására.

Összesen négy fordulóban, fordulónként három-három feladatot kaptak a tanulók, melyek közül több alapos kutatómunkát igényelt. A feladatok között volt plakát- és poszterkészítés a függőségekről; reklámfilmben kellett megfogalmazniuk, hogy milyen szabadidős tevékenységeket lehet választani a drogok helyett; a résztvevők levelet írtak egy képzeletbeli függő szerettüknek stb.

– Azért neveztünk be a versenyre, mert úgy látjuk, hogy a mi generációnk különösen érintett a függőségek témakörében, és szerettünk volna többet megtudni ezekről – mesélte Kerékgyártó Imre, a győztes fiú­csapat egyik tagja. – A feladatok többsége azért volt hasznos, mert személyiségünket, önismeretünket is fejlesztette.

A verseny döntőjén változatos feladványok várták a diákokat. Biczó Dániel bravúros szónoklatban fejtette ki, mennyire fontos lenne, hogy a prevenciót minél fiatalabb korban elkezdjék, ugyanis például amikor már egy fél osztály rendelkezik személyes tapasztalatokkal a szerhasználatot illetően, egy kicsit késő. A megelőzés érdekében elengedhetetlen, hogy a szülők és az iskolában dolgozók is foglalkozzanak a problémával.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.