Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Grétát inspirálja a tanítás
Móricz Gréta jelenleg Budapesten teljesíti tanítási gyakorlatát, de a későbbiekben Sopronban képzeli el az életét.

Grétát inspirálja a tanítás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Évek óta szép hagyomány városunkban, hogy a felsőoktatásban tanuló, tehetséges fiatalokat támogatja az önkormányzat. A Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj öt nyertese közül az egyik Móricz Gréta.

A Károli Gáspár Református Egyetem hatodéves tanárszakos hallgatójaként Móricz Gréta már a tanítási gyakorlatát tölti.

– Szüleimnek köszönhetően már a Hunyadi-iskola első osztályában elkezdtem németül tanulni – mesélte. – Ez megalapozta a nyelvek iránti szeretetemet, így a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban már angol órákra jártam, majd az oroszt választottam második nyelvnek. Remek tanáraim példáját látva már akkor hívogatott a pedagógusi pálya, így lettem angol–német tanár szakos hallgató az egyetemen.

Gréta nagy vízválasztónak tartja a tanítási gyakorlatot, amikor az ember először tapasztalhatja meg élesben, milyen a katedrán állni.


– A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanítok többnyire 10.-eseket és 11.-eseket – folytatta. – Szeretek tanítani, a diákok kérdései, ötletei és lelkesedése inspirálóan hatnak rám. Élvezem, hogy általuk új szemmel tekinthetek az angol és a német nyelv működésére, szépségére. Emellett izgalmas kihívásnak tartom a közös hang megtalálását a különböző csoportokkal, illetve az egyes tanulókkal.

Gréta aktívan részt vesz a Károli-egyetem Benda Kálmán Szakkollégiumának életében. Tagja a Tanárképző és az Irodalomtudományi Műhelynek is, melyek remekül kiegészítik a tanulmányait, bővítik az ismereteit, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődését felkeltő témákban kutasson. Vonzzák a fordításban rejlő kihívások is, ezért a jövőben ezzel is mélyebben akar foglalkozni, esetleg külföldön is folytat majd tanulmányokat. Több magyar és idegen nyelvű publikációja is megjelent, illetve hazai és külföldi konferenciákon is színvonalas előadásokkal szerepelt.

A lelkes tanárjelölt a havi támogatást oktatási segédeszközök, nyelvkönyvek, szótárak vásárlására fordítja majd. Gréta szereti Budapestet, de a későbbiekben már Sopronban képzeli el az életét. Még az is lehet, hogy visszatér az alma materéhez. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...