Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gergő a gyógyítás szolgálatában
Bujtás Gergő Márk

Gergő a gyógyítás szolgálatában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Széchenyi István szellemisége ösztönözte városunk vezetőit arra, hogy megalapítsák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amellyel a magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges soproni fiatalokat támogatják.

Az elismerést idén négy fiatal érdemelte ki, köztük Bujtás Gergő Márk, a SOTE Orvostudományi Karának 5. évfolyamos hallgatója. Gergő nemcsak kiváló tanulmányi eredményei, hanem a közösség érdekében végzett munkája miatt is tökéletesen megfelelt a pályázati feltételeknek.


– Az elmúlt tanévben de­mons­trátorként harmadéveseknek kór-élettani gyakorlatokat vezettem, és a tanulás megkönnyítése érdekében tananyagot állítottam össze számukra – meséli lelkesen a fiú két vizsga között. – Viszonylag könnyű döntés volt, hogy orvos legyek, az viszont, hogy milyen szakterületet válasszak, már jóval nehezebb.


A kedves és mosolygós fiatalember már a Széchenyi István Gimnázium 9. osztályában eldöntötte, hogy orvos lesz, amihez az ottani biológia órák jelentős motivációt jelentettek. Az egyetemen szinte minden területet magáénak érzett az orvostudományon belül, viszont sokáig egyik iránt sem tudott elköteleződni. Tavaly még a fül–orr–gégészet vonzotta, ezért szaglásvizsgálatokat végzett. Ezután következett az ortopédia, majd a Soproni Gyógyközpont Sebészeti Osztályán végzett kötelező nyári gyakorlat meghozta az áttörést. Azóta úgy érzi, sebészként ki tudna teljesedni.


– Jelenleg alagút-szindrómás betegek műtét előtti vizsgálatát végzem, majd a beavatkozás után három hónappal visszahívom őket kontrollra, és megnézzük, milyen változás tapasztalható náluk – avat be kutatómunkájának részleteibe Gergő csillogó szemekkel. – Rendkívül jó érzés, amikor visszajönnek, és már nem fáj a kezük, visszatér belé az élet, tudnak aludni, vagyis összességében  jóval minőségibb életet képesek élni.


Bár Gergő felmenői között nincs orvos, a családja mindenben támogatja, hiszen a fiú le se tagadhatja, hogy – még a rengeteg tanulás ellenére is – élvezi azt, amit csinál.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...