Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folytatódik a beíratás
Ha a szülők egy kisgyermeket abba az iskolába íratnak, ami egyébként is a körzetes intézménye, elég egy telefonos vagy e-mailben történő megerősítést tenni az iskola felé Fotó: illusztráció

A leendő első osztályos tanulók felvételéről az iskola igazgatója dönt

Folytatódik a beíratás

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Elkezdődött az általános iskolások beíratásának második szakasza, a felvételi kérelmeket május 15-ig kell beadni a szülőknek. A koronavírus-járvány miatt idén mindent el lehet intézni online.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Itt az iskolaválasztás ideje, Soproni Téma, 2020. április 15.), idén az elsősök beiratkozásra hosszú idő áll rendelkezésre, és két külön szakaszból áll. Az első, amelyben a körzettel nem rendelkező állami és egyházi, illetve más, nemzetiségi önkormányzati vagy magán fenntartású iskolákba lehetett beadni a felvételi kérelmet, már lezárult, a második szakasz viszont most kezdődött. – Minden tanuló a saját lakcíme szerint egy iskola felvételi körzetébe tartozik, ez a körzetes iskolája – tájékoztatta lapunkat Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. – Ha a gyermeknek még nincs tanulói jogviszonya más intézményben, akkor ennek az iskolának fel kell vennie. Ugyanakkor a szülő választhat, hogy a gyermek lakóhelye szerinti körzetes vagy másik, nem a lakóhelyük szerinti, de szintén felvételi körzettel rendelkező iskolába íratja a gyermekét. A jelentkezéseket május 15-ig kell beadni.

A korábbi években általában két nap állt rendelkezésre a beíratásra, és hosszú sorban állás után lehetett leadni a kitöltött papírokat. Idén elképzelhetetlen, hogy csoportosuljanak az érintett szülők. Az állami iskolák már áttértek az egységes elektronikus ügymenetre, amelynek felületét a KRÉTA-rendszer biztosította. Ez a rendszer képes az online beiratkozásokat is kiszolgálni. Minden iskola a honlapján közzétette, hogy milyen módon végezhető el a beiratkozás, végső esetben a szülők ezt előzetesen, az intézményt telefonon megkeresve, pontos időpont-egyeztetés után személyesen is megtehetik. Hangsúlyozottan kéri a tankerület, illetve az intézmények vezetői, hogy a személyes beiratkozásra csak a legvégső esetben kerüljön sor. Különösen fontos tudni, hogy ha a szülők egy kisgyermeket abba az iskolába íratnak, ami egyébként is a körzetes intézménye, elég egy telefonos vagy e-mailben történő megerősítést tenni az iskola felé.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat és nyilatkozatokat ebben az esetben egy későbbi időpontban – akár tanévkezdéskor – fogadja majd az iskola.

A tanulók felvételéről az iskola igazgatója dönt, az eredményről írásban értesíti a szülőt.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...