Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fogadjon cserediákot!
AFS-es cserediákok Sopronban

Fogadjon cserediákot!

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Vállalkozó szellemű családokat keres az AFS Sopron. A cserediákok fogadásához a nemzetközi alapítvány szerint nem kell más, mint nyitottság, plusz egy ágy és plusz egy tányér.

Az idei tanévben egy szerb, egy dél-koreai, egy japán, egy olasz és három török diáknak adtak otthont soproni fogadócsaládok. A 16–19 éves külföldi fiatalok nagyon megszerették városunkat, beilleszkedtek középiskolai osztályaikba, és kivétel nélkül már most készülnek a visszatérésre. Utódaik augusztusban érkeznek Magyarországra, a cserediákok pedig „Szerintem Ti is remek fogadócsalád lennétek!” felirattal ellátott szórólapokkal igyekeznek kiválasztani a megfelelő jelölteket. 

– A cserediákok többnyire jól alkalmazkodó fiatalok, tehát nem kell attól félni, hogy egy idegent fogadunk be – osztotta meg velünk a tapasztalatait Borosné Gréczy Zsanett AFS-önkéntes. – A legfontosabb éppen az, hogy ne idegenként, hanem családtagként kezeljük őket, és általában a nálunk töltött tíz hónap során valódi családtagokká is válnak.

Sok család ráérez az „örökbefogadás” szépségére – Zsanettékhez idén a hetedik, Bodáné Csete Krisztináékhoz a hatodik fiatal érkezett. A cserediák-szövetség megfelelő működéséhez több diákönkéntesre is szüksége lenne. Amellett, hogy akár a kötelező közösségi szolgálatukat is teljesíthetik ilyen formában, a középiskolások sok más területen is fejlődhetnek, elsősorban a nyelvtudásban.

– Hihetetlenül pozitív élményekkel gyarapodunk a befogadott diákok által – fejezte be Bodáné Csete Krisztina AFS-önkéntes. – Karácsonykor egy hónapra visszatért hozzánk a mexikói fiúnk, aki három éve az útiköltségre gyűjtött. Szinte mindegyik cserediákot megváltoztatja ez az egy év, önállóbbakká, nyitottabbakká, félig magyarokká is válnak.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...