Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Fődíjas természetfotós
Talhammer Gellért háttérben a díjnyertes képével Fotó: Németh Péter

Fődíjas természetfotós

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Talhammer Gellért fődíjat nyert az Evangélikus Középiskolák Országos Természetfotó Pályázatán. Az Eötvös-iskola tanulója egy őzet ábrázoló képpel lett kategóriájának nyertese.

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium országos fotópályázatot hirdetett volt diákja, Diós Kristóf (1994–2018) emlékére és tiszteletére. A megmérettetésre három kategóriában lehetett jelentkezni: 1. A táj és növényvilág, 2. Állatok a természetben, 3. Az ember és a természet örök kapcsolata. Talhammer Gellért, akit korábban már bemutattunk újságunkban (Soproni Téma, 2019. 09. 25., Sokoldalú középiskolás), két témakörben is pályázott. A fődíjat végül a 3. kategóriában nyerte el, így – a beérkezett 155 alkotásból kiválasztott húsz között – az ő képét is kiállították. 

– Suli után mentem ki a kedvenc helyemre, Pereszteg határába egy búzaföldre fotózni, ahol ezúttal mással nem is találkoztam, csak ezzel az őzzel – mesélte Gellért. – Sikerült egy jó pillanatban elkapnom az állatot, a háttérben naplementével és szélkerékkel. Szeretem ezt a fotót, de nem fűződik hozzá különleges történetem.

Gellért a legutóbbi írásunk óta eltelt néhány hónapban két esküvőt is megörökített. Úgy döntött, hasonló megbízásokat ezentúl inkább nem vállal el, egyrészt azért, mert a tanulás mellett nem nagyon van rá ideje, másrészt azért sem, mert nem akarja a fotózást munkának tekinteni.

– Mivel az utóbbi időben sok mindent csináltam egyszerre, most arra törekszem, hogy egyszerűsítsem az életemet – tette hozzá Gellért. – Szeretnék itatós madárlest építeni, és madarakat fotózni.

Ami a továbbtanulást illeti: egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a fiú a Soproni Egyetem erdőmérnök szakán tanul tovább. A másik lehetőség az asztalos szakma, amiben a népi motívumokon kívül az vonzza a fiatalembert, hogy vállalkozóként a maga ura lehetne.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.