Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Flóra, a kis polihisztor
Szlávik Flóra a tanulásban és a sportban is tehetséges – számtalan versenyen állhatott dobogóra.

Flóra, a kis polihisztor

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Amellett, hogy kiválóan kosarazik, csellózik és rajzol, szinte nincs olyan tantárgy, amiből ne nyújtana kiemelkedő teljesítményt Szlávik Flóra. A 11 éves hunyadis lány angolul is folyékonyan beszél.

A név kötelez: Flóra példaképe édesapja, Szlávik József, aki a kosárlabda NB I-ben több mint tíz évig meghatározó játékos volt. A kislányt már 9 évesen beválogatták a Soproni Darazsak U11-es csapatába, ahol Bencze Marcsinál kezdett el kosárlabdázni. 2019-ben iskolája csapatával a diákolimpián országos első helyezést ért el. A mindennapos edzés és a hétvégi meccsek nem gátolják a kis tehetséget a tanulásban sem, sőt! Mindig kitűnő bizonyítványt és több tárgyból is dicséretet vitt haza. Teljesítményét iskolája 2019-ben a „Jó tanuló – jó sportoló” díjjal jutalmazta.

– A sport csapatmunkára, kitartásra és türelemre nevelt – mesélte Flóra. – A tenisszel kezdtem, ez már csak hobbi, de síelek, nyáron görkorcsolyázom és biciklizek.

Flórát harmadikban osztályfőnöke, Halvax Julianna kiemelkedő matematikai és logikai készsége miatt válogatta be tehetségfejlesztő programjába. A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tehetséggondozó, tehetségfejlesztő szakpedagógusa a kislányról készült értékelésében viszont már azt állapította meg, hogy nincs olyan terület, ahol ne lenne jó.

– Juli nénitől többek között azt tanultam, hogy a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét – folytatta Flóra. – Jelenlegi osztályfőnököm, Palkovics Tamás pedig – anyukám nagy örömére – benevezett egy mezei futóversenyre, ahol felállhattam a dobogóra annak ellenére, hogy a futás nem a kedvenc sportom.

A kislány továbbjutott nyelvtan- és matekversenyen is, és már most folyékonyan beszél angolul, amit – a tanórák mellett – az eredeti nyelvű közvetítéseknek és filmeknek köszönhet. Szereti a természetet, az állatokat és a zenét: Juli néninél kezdett el furulyázni, ezt követően iratkozott be a zeneiskolába, ahol szolfézsra járt, majd egy nyílt napon annyira magával ragadta a cselló hangja, hogy ennél a hatalmas hangszernél kötött ki.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...