Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fizikából jeleskednek
Everling Simon (b) és Lederer-Vágó Loránd (j) rajong a fizikáért – együtt versenyeznek. Fotó: Németh Péter

A Széchenyi-gimnáziumban tanul mindkét tehetséges fiatal

Fizikából jeleskednek

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két rendkívül talpraesett fiút az előző tanév végén Fenyő-díjjal jutalmazott iskolájuk az Öveges József Országos Fizikaversenyen elért előkelő helyezésükért.

Lederer-Vágó Loránd megyei negyedik, Everling Simon pedig ötödik helyen végzett az Öveges József Országos Fizikaversenyen. A két fiú azóta már a Soproni Széchenyi István Gimnázium innovatív nyelvi osztályában tanul, a fizika iránt érzett lelkesedésük viszont azóta sem csökkent.

– Mi ketten nemcsak osztálytársak, hanem barátok is vagyunk – mesélték. – A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola 8.A osztályába velünk járt még Nagy Tamás is, és hárman neveztünk az egyéni versenyre, melyre Honyák Ferenc tanár úr készített fel minket.

Az első forduló feladatlapjait az iskolában papír alapon töltötték ki a tanulók, a megyei forduló pedig a pandémia miatt online formában zajlott. Fél évig készültek fel otthon a híres fizikusok életrajzából, illetve csütörtökönként a fizika szakkörön gyakorolták a feladatokat.

– Matekos beállítottságú vagyok, legfőbb erősségem a fejben számolás – mondta Lederer-Vágó Loránd. – A fizikát talán még a matematikánál is jobban szeretem, mert több benne az érdekesség. Szívesen keresem a mit, miért, hogyan kérdésekre a válaszokat.

Simont a környezeti hatások érdeklik elsősorban, a számolásos feladatok kevésbé. – Szabadidőmben a legszívesebben fotózom és videózom – tette hozzá. – A családommal három évvel ezelőtt költöztünk ide Budapestről, és nagyon megszerettem a várost. A fotóimon is a legszívesebben Sopront örökítem meg.

Simon a Soproni Tigrisek U16-os korcsoportjában kosárlabdázik. Lorándnak is a sport a kedvenc hobbija: télen hokizik, nyáron vitorlázik. Tagja a Fertő Tavi Vitorlás Szövetségnek. Eddigi legjobb eredménye a BIC Kupán elért ötödik helyezés.

A három barát a közeljövőben szeretne elindulni fizikából egy csapatversenyen.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...