Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Film az orsolyita rendházról
Részlet a filmből: a Szent Orsolya Gimnázium 9.ag osztálya közreműködött az orsolyita rend soproni történetét bemutató filmben

Film az orsolyita rendházról

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

Az orsolyiták 270 éves soproni letelepedésének évfordulójára egy tízperces kosztümös filmet készített a Szent Orsolya Gimnázium 9.ag osztálya.

Ahogyan múlt heti lapszámunkban írtuk, nemrégiben ünnepelte a Szent Orsolya Rend soproni rendháza megalapításának 270. évfordulóját. A neves alkalomra már ősszel elkezdődött a készülődés: – Kovács Gergő Vilmos atya az októberi Orsolya-napi feladatunk kapcsán – akkor egy mozifilmet kellett egyéni látásmóddal feldolgozni – felkérte az osztályt, hogy készítsen egy dokumentumfilmet az évfordulóra – mesélte a 9.ag osztály képviseletében Ivanics Ferenc rendező, forgatókönyvíró. – Amikor tavasszal az utolsó kedvesnővér is kiköltözött a rendházból, Ger­­gő atya okafogyottnak érezte elkészíteni a filmet, mi viszont már nem akartunk lemondani róla.  

Beindult a munka: helyszíneket kerestek – forgattak a Szent Orsolya-templomban és annak padlásán, az iskola folyosóin és a díszteremben, az apácakertben –, ruhákat kölcsönöztek a színház kelléktárából, fényképeket kértek a Soproni Múzeumtól. A szövegkönyv a zárda történetének krónikája alapján született, ezt rövidítették, időnként szó szerint idéztek belőle. A „ze­­nészek” hangszereit a városi fúvószenekartól kölcsönözték.

A forgatást az iskola kamerájával végezték, az operatőr Molnár Boldizsár és Szalay Márton volt. A vágásban sokat segített Bazsó András – mesélték az osztály tagjai. A filmben szereplőként és narrátorként szinte az egész osztály közreműködött, szerepelt Vránich Katica, Szűrös Hanna, Forgács Eszter, Seifert Boglárka, Bóna Anna, Salamon Márton, Baboss Nikolett, Maros Péter, Szalay Ágnes, Kaposi Aletta, Major Viktória, Árvay Benedek, Tamási Péter, Nádudvari József, valamint a rádiós megszólalásokhoz Németh Lehel tanár úr adta a hangját.

A filmet az iskola jubileumi szentmiséje után mutatták be, a diákok és tanárok vastapssal jutalmazták a premiert, az alkotók pedig benevezték filmjüket az Ökumenikus Diák Filmszemlére, ennek az eredménye még az idei tanévben várható. A film megtekinthető az iskola honlapján.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...