Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felkészültek az érettségire
Ahogy tavaly, úgy idén is szigorú szabályok mellett rendezik meg az érettségit – egy teremben maximum 10 diák vizsgázhat, biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot. Fotó: Soproni Téma-archívu

Május 3.: Kezdődnek országszerte és Sopronban is az írásbeli vizsgák

Felkészültek az érettségire

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

A városunk középfokú iskoláiba járó 12.-es diákok szinte kivétel nélkül jelentkeztek a hétfőn kezdődő érettségire. Idén csak írásbeli vizsga lesz, lebonyolítására készen állnak az intézmények.

Idén – csakúgy, mint tavaly – a legtöbb esetben csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek országszerte. A maturálás május 3-án, hétfőn hagyományosan a magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődik, és az írásbeli május 25-én az olasz nyelvvel zárul.

Lapunk a középfokú oktatási intézmények vezetőitől megtudta: minden egyes iskolában készen állnak az érettségi lebonyolítására. Mindenhol adottak a biztonságos vizsgázás feltételei, így egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat a másfél méteres távolság megtartása mellett, a belépéskor, illetve a tantermeknél is elhelyezték a kézfertőtlenítőket, a beléptetésnél pedig testhőmérséklet-ellenőrzés is lesz.

A Soproni Szakképzési Centrum négy soproni intézményében összesen 360-an tesznek érettségi vizsgát.

– Az elmúlt időszakban – a járványügyi szabályok betartása mellett – mindegyik iskolánkban biztosítottuk a kiscsoportos, jelenléti oktatás lehetőségét. Ezzel éltek is a diákok – mondta Kuntár Csaba, a szakképzési centrum főigazgatója. – Ez nagy könnyebbséget jelentett nekik a felkészülés során, hiszen ismét találkozhattak egymással, közösen oldhatták meg az egyes feladatokat. Ez a fajta tanulás sokkal hatékonyabb, mintha a tanár az online térbe tenné fel ugyanazt a tananyagot. Ugyanakkor fontos elmondanom, hogy a digitális oktatás is rendben zajlott.

– 122 végzős tanulónk van, közülük mindenki jelentkezett a tavaszi érettségire – tudatta Farkas Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatója. – Tanítványaink számára fontos, hogy jól teljesítsenek az érettségi vizsgákon, hiszen többségük valamelyik felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni. Ezért mindent meg is tesznek, a digitális oktatás keretén belül pedig nagy odafigyeléssel és teljes erőbedobással tanulnak.

– A végzős diákjainkat felkészítettük az érettségire, éltünk a személyre szabott konzultáció lehetőségével – közölte Tölli Balázs, a Berzsenyi-líceum igazgatója. – Iskolánkban a korábban kialakított digitális tantermeknek köszönhetően már komoly rutint szereztünk az online oktatásban. A digitális térben ennek köszönhetően még szorosabban tartották egymással a kapcsolatot a diákjainak, illetve így is működött a közösségi élet. 114 végzős diákunk tesz érettségi vizsgát.

– Nyolcvanegy 12. osztályos tanulónk várja a májusi érettségit – tudatta Gottschling Gábor, az Eötvös-középiskola igazgatója. – A visszajelzéseik szerint, ha csak valaki nem betegszik meg, mindenki ott lesz a vizsgán. Az elméleti felkészülés az online térben rendben lezajlott, amikor pedig lehetett, kiscsoportos foglalkozásokat tartottunk.

– A Szent Orsolya Gimnáziumban 54 végzős, az előrehozott érettségizőkkel együtt közel 100 tanuló tesz vizsgát – tudtuk meg dr. Kovács András igazgatótól. – A novemberben kezdődött digitális oktatás alatt négyszer volt lehetőségük a végzős diákoknak kiscsoportos konzultációkon részt venni az iskolában. Itt a szaktanárok az érettségi tantárgyakból a vizsgára való felkészülésben segítették őket. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...