Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feketeöves karatés lett
Ferenczi Csongor és húga, Csenge életében is fontos a karate – mindketten kisgyermekkoruk óta űzik a sportot. Fotó: Filep István

Tehetségek tíz éve és most: Bemutatkozik Ferenczi Csongor

Feketeöves karatés lett

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Új sorozatunkban olyan fiatalokról írunk, akiket 10 évvel ezelőtt már bemutattunk újságunkban. Ferenczi Csongor annak idején kyokushin karatéban elért sikereivel emelkedett ki társai közül, és azóta is kiváló eredményekkel büszkélkedhet.

Ferenczi Csongor 2004-ben ismerkedett meg a kyokushin karatéval. 2008-ban és 2010-ben magyar bajnok lett, 2009-ben és 2010-ben pedig országos diákolimpiai első helyezést ért el. Az Európa-bajnoki címet 2011-ben Szentesen szerezte meg – minderről 10 éve írtunk (A karate vonzásában, Soproni Téma, 2012. augusztus 15.). A 24 éves, rendívül kedves és megnyerő fiatalember röviden összefoglalta az elmúlt évtized történéseit.

– Junior korosztályban a magyar válogatott tagja voltam – mesélte Csongor. – A magyar bajnokságokat és a diákolimpiákat szinte mindig megnyertem. A junior Európa-bajnokságon kétszer vettem részt, a másodikon, Grúziában sikerült ezüstérmet szereznem. 2018-ban neveztem először a felnőtt magyar bajnokságra, akkor harmadik lettem, aztán minden évben javítottam: 2019-ben második, egy évvel később pedig első helyen végeztem. A néhány héttel ezelőtti idein ismét a dobogó harmadik fokára állhattam.


Csongor időközben levizsgázott fekete övre és első danra, valamint a Soproni Egyetem mechatronikai mérnök szakán diplomázott. A barátnője Budapesten kezdte meg a tanulmányait, ezért vele együtt a fővárosba költözött, ahol egy orvostechnikai eszközöket gyártó cég fejlesztőmérnökeként helyezkedett el.

– Szürkehályogos betegeknek gyártunk szaruhártya helyettesítésére alkalmas lencsét – folytatta. – Az ehhez szükséges gyártósor megtervezésében veszek részt. Szeretem ezt a munkát, mert változatos, ennek ellenére a későbbiekben inkább a saját ötleteimet szeretném megvalósítani, és saját vállalkozást szeretnék létrehozni, amit már Sopronban képzelek el.

Mivel tavaly október óta él Csongor Budapesten, az idei felkészülést ingázva oldotta meg: ott is és itthon (SMAFC Waido Fight Academy egyesületnél) is edzett. Mindezek mellett hétvégenként még Ausztriában is dolgozik. Amíg tudja, ő is és családja is űzi a sportot.

Nála 5 évvel fiatalabb húga, Csenge 4 éves kora óta karatézik. Több országos versenyen ért el dobogós helyezést utánpótlás korosztályban. Elvégezte az Eötvös-iskolát és Ausztriában dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...