Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európa-bajnok asztalosok
A bajnok asztalosok és rothos felkészítőjük: Fekete Martin, Viasz-Kádi Tibor és Sajtos Dániel.

„Az ilyen megmérettetések hatalmas lehetőségek a diákoknak”

Európa-bajnok asztalosok

| Elek Szilveszter | Soproni fiatalok

Az első és a harmadik helyet is megszerezték a Roth Gyula-technikum volt diákjai a közelmúltban megrendezett EuroSkills Graz 2021-en. A szakmák Európa-bajnokságán 38 szakmában 19 országból 400 versenyző mérette meg magát.

A háromnapos versenyen Magyarországot és a Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot épületasztalos szakmában Fekete Martin, bútorasztalos szakmában pedig Sajtos Dániel képviselte. – Beérett a kőkemény munka – emelte ki a bronzérmes Sajtos Dániel, aki jelenleg másodéves faiparimérnök-hallgató a Soproni Egyetemen. – A versenyre a felkészülés az egyetem mellett a Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskolában zajlott közel másfél évig, itt Fekete Zoltán szakértő segített nekem. Nagyon fontos volt, hogy folyamatos versenyszimulációban dolgozzunk, hogy alkalmazkodni tudjunk a megmérettetés tempójához.

– Számomra az első igazán komoly megpróbáltatás akkor kezdődött a versennyel kapcsolatban, amikor beütött a Covid, és rengeteg idő kiesett a felkészülésből – hangsúlyozta az aranyérmes Fekete Martin. – Amint 2020 nyarán enyhítések jöttek, hatalmas energiával vetettünk bele magunkat a felkészülésbe. Aztán ismét eltolták a versenyt. Ekkor picit megtörtem, ezért hatalmas öröm volt a számomra, amikor márciusban közölték: megvan az időpont.

Sajtos Dánielnek idén egy osztrák tervezésű, intarziás bortartó szekrényt kellett elkészítenie a versenyen. Alaposan felkészült, előzetesen tízszer megalkotta a szekrényt – rengeteg változtatással.

Fekete Martinnak egy ablakkeretet kellett készítenie a megmérettetésen, amelyet a szakértője, Babanecz Csaba tervezett és álmodott meg. – 18 óra állt rendelkezésre, amit 3 napra bontottak le. Az én versenyszámomban 8 ország képviseltette magát – emelte ki Martin.

Mindkét fiú hozzátette: euforikus élmény volt, amikor a dobogóhoz szólították őket. A családjuk, barátaik, az iskolájuk és a szponzoraik is rengeteg segítséget nyújtottak nekik, például szurkolással is.

– Az iskolánk diákjai közül sokan lelkesednek, ha szóba kerül egy verseny, ami a Martinhoz és Dánielhez hasonló fiatalok eredményeinek köszönhető – hívta fel a figyelmet Viasz-Kádi Tibor, Fekete Martin és Sajtos Dániel iskolai felkészítő tanára. – Az ilyen megmérettetések hatalmas lehetőségek a diákok számára. A világ legjobbjaival versenyezve új technológiákat tanulhatnak meg, tananyagon kívüli fortélyokat sajátíthatnak el.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...