Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Épületasztalos  soproni kiválóság
Fekete Martin, a Roth-iskola volt diákja kiválóság­érmet szerzett a szakmák világbajnokságán

Épületasztalos soproni kiválóság

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A WorldSkills magyarországi döntőjének nyertese, Fekete Martin képviselte hazánkat a Kazanyban megrendezett szakmák világbajnokságán. A Roth-iskola színeiben induló fiú a 9. helyezés mellett kiválóságérmet is szerzett.

Martin a Roth-iskolában tanulta meg a szakma alapjait, ahonnan már előtte is került ki Európa-bajnok – többek között egy lelkes tanárnak, Viasz-Kádi Tibornak köszönhetően. 

A nívós helyezéshez rengeteg munkára, áldozatra és energiára volt szükség. Az előválogatókra Martin Sopronban készült, majd fél évre Budapestre költözött, ahol a BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában napi 7–8 órát gyakorolt.

– Egy keddi napon tudtam meg, hogy bekerültem a WorldSkills versenyre, csütörtökön felmondtam a mukahelyemen, és hétfőn már a fővárosban voltam – mesélte Martin. – A költségeimet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állta, az alapanyagokat és a szerszámokat pedig a szponzoraim biztosították. Felkészítő szakértőm Babanecz Csaba volt.

A négynapos megmérettetésen 22 óra állt a résztvevők rendelkezésére egy tajvani tervezésű, speciális fakötésekből összeállított ablakkeret-szerkezet elkészítésére. A feladatot – szokás szerint – a verseny előtt három nappal hirdették ki az indulóknak, és a versenyen még változtattak rajta.

– Ez volt az egyetlen feladat, amit sosem sikerült időre befejeznem, ezért kicsit tartottam tőle – folytatta a tehetséges fiú. – A munkaidőt ráadásul megnövelte a bonyolult műhelyrajz, így nagyon frusztrált, hogy első nap az előre tervezett munka felét sem sikerült elvégeznem. A második nap pörgősre sikerült, a harmadikon délig be kellett fejeznünk a keretet, majd a toknak álltam neki. A negyedik nap végén derült ki, hogy vajon illeszkedik-e a tok a keretbe.

Szerencsére éppen beleillett. A zsűri több szempont alapján értékelte az elkészült alkotásokat, a helyezések tizedmillimétereken múltak. A különösen magas színvonalon teljesítők – köztük Martin is – kiválóságérmet kaptak. Az eltökélt fiatalember már most készül a következő évi EuroSkills versenyre, volt iskolája mindenben támogatja.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...