Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Eötvös-tehetségpont
A szakkörök és a tehetséggondozás ezután is nagy szerepet kapnak az Eötvös-iskolában

Eötvös-tehetségpont

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium az első soproni középiskolaként elnyerte a tehetségpont címet. Az intézménynek ezzel szerteágazó lehetőségei nyílnak a tehetség-gondozás területén.

A tehetségpontok a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) tehetséghálózatának csomópontjai. Feladatuk a tehetségek felfedezése, a tehetséges fiatalok ellátása személyre szabott információkkal, a pályaorientáció, valamint intézményi, helyi, térségi és regionális tehetséggondozó kezdeményezések támogatása. A tehetségpontok tevékenységét a Matehetsz a hálózaton belüli információáramlás elősegítésével, a szakmai munka színvonalát emelő képzések biztosításával és szakkönyvek kiadásával támogatja. 

– A pályázat ötletét az adta, hogy gyógypedagógus kolléganőnk, Vargáné Rimóczi Gyöngyi írt egy mestertanári programot a pályaorientációról és a tehetséggondozásról – tudtuk meg Szentpáli Csaba igazgatóhelyettestől. – A Tehetségek Magyarországa Program alapja egy Howard Gardner nevű pszichológus tehetségmodellje, melynek nagy előnye, hogy átlagos képességű gyermekekben is segít felfedezni az értékeket. Ez különösen fontos a mi iskolánkban, ahol az elsődleges cél olyan diákok felfedezése, akik nem kizárólag a tanulási képességeikkel emelkednek ki.

Az országban több ezer iskola működik már tehetségpontként, Sopronban és környékén eddig három: a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, a Horváth József AMI (zeneiskola) és a Fertő-táj Általános Iskola Hegykőn.

– Régi tendencia, hogy a valódi tehetséggondozást az általános iskolák végzik, a középiskolák csak folytatják – tette hozzá Szentpáli Csaba. – Kedvező számunkra, hogy két olyan intézmény is van, akiktől átvehetjük az ígéretes tanulókat. Az, hogy a hálózat részévé váltunk, előnyt jelent a Matehetsz és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által kiírt pályázatoknál is. Célunk, hogy a tanulókat minél több pályázatba, a tanárokat pedig szakmai továbbképzésekbe tudjuk bevonni.

Mivel a tehetségpont cím elnyerése után szinte azonnal bevezették a járványügyi korlátozásokat, az érdemi munka még csak most következik. A meglévő szakköröket és vetélkedőket a tanárok igyekeznek beépíteni a programba, és kiszűrni, melyik diák miben jó. Mindezt a pályaorientációval együtt valósítják meg.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...